ΚΟΣΜΟΣ

Eκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά στη νότια Καλιφόρνια

Μια πυρκαγιά που τροφοδοτείται από την καψαλισμένη γη και τους ισχυρούς ανέμους επεκτάθηκε το Σάββατο στη νότια Καλιφόρνια, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πυρκαγιά Σέρπα που μαίνεται στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα, περίπου 145 χλμ. βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, είχε καταστρέψει περίπου 31.610 στρέμματα γης μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), σύμφωνα με αξιωματούχους.
Πυροσβέστες εκτιμούν πως η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 45%.

"Είχαμε μια πολύ καλή νύχτα χθες... Δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες, ούτε σημαντικούς τραυματισμούς ούτε μεγάλες απώλειες στις υποδομές", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα, Έρικ Πέτερσον.

Ωστόσο αξιωματούχοι της πόλης εξέδωσαν νέα "κόκκινη προειδοποίηση" λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν από την Κυριακή έως την Τρίτη.

Περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες έχουν σταλεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία τροφοδοτείται από τις θαμνώδεις εκτάσεις και τη βλάστηση στα φαράγγια περίπου 32 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σάντα Μπάρμπαρα.

"Τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσετε τα μέλη της οικογένειάς σας, τα ζώα σας και τα σημαντικά έγγραφά σας σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγετε γρήγορα", προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του σερίφη της Σάντα Μπάρμπαρα τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη και επεκτάθηκε τις επόμενες ημέρες οδηγώντας σε προαιρετικές εκκενώσεις σε ορισμένες περιοχές και αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις εκκένωσης για κάποιες άλλες.

Η φωτιά είναι μία από τις πολλές πυρκαγιές που μαίνονται στις δυτικές και νοτιοδυτικές πολιτείες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας. Μία από τις μεγαλύτερες μαίνεται νοτιοανατολικά του Αλμπουκέρκε, στο Νέο Mεξικό, η οποία έχει καταστρέψει περίπου είκοσι κατοικίες και οδήγησε σε αναγκαστικές εκκενώσεις.

Περισσότεροι από 700 πυροσβέστες μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς Ντοκ Χεντ η οποία κατέκαψε περίπου 71.290 στρέμματα ξυλείας και δασικής έκτασης μέσα σε τέσσερις ημέρες. Οι πυροσβέστες δήλωσαν ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο το 9% αυτής της πυρκαγιάς το απόγευμα του Σαββάτου. Η κυβερνήτης Σουζάνα Μαρτίνεζ κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση συναγερμού προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε "κόκκινες σημαίες" για μια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Καλιφόρνια έως τη νότια Νεβάδα και την Αριζόνα, προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν μπορεί να οδηγήσουν στο ξέσπασμα πυρκαγιών.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επίσης δελτίο συστάσεων για μεγάλα τμήματα του Νέου Μεξικού, του Τέξας και της Οκλαχόμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.