ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπ. Παιδείας στην «Αγορά»

Επιμένει ο Φίλης: Δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Αντίθετος στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά
filis1

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Οφείλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πολιτειακού δυϊσμού», τονίζει για τα περί αύξησης αρμοδιοτήτων του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και εκλογής του από τον λαό και προσθέτει: «Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε συνθήκες ανάδυσης του αντιπολιτευτικού φαινομένου και της ακροδεξιάς, χρειάζονται ισχυρά αντίβαρα δημοκρατίας, που παραπέμπουν σε συλλογικές μορφές εξουσίας και όχι σε ανεξέλεγκτη εξουσία ενός ανδρός».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν μπορούν να εκβιαστούν από τις οικονομικές πιέσεις και από τις επιδιώξεις κυρίαρχων κύκλων για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού». Σημειώνει μάλιστα ότι αντιθέτως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νέο σύστημα εισαγωγής «που θα αποδεσμεύει τις οικογένειες από το οικογενειακό βάρος των φροντιστηρίων».

Για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Φίλης προαναγγέλλει τη συγκρότηση επιτροπής «που θα εξορθολογήσει τις σχέσεις των δύο θεσμών προς αμοιβαίο όφελος».
Τέλος σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δηλώνει υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών και με διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή «ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα από εσκεμμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.