ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Μητσοτάκη σε Βούτση για κατάχρηση διαδικασιών και παράβαση κανόνων

Σε θέματα που αφορούν στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία προκύπτουν, είτε από κατάχρηση διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου, αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή που έστειλε σήμερα ττο πρωί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
mitsotakis

Στην επιστολή τονίζεται η συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις, η κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και η αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων - λίγο πριν την ψήφισή τους - με πρόσχημα νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την επιλεκτική προτεραιότητα στα αιτήματα Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς και την συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη Υπουργών, που αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει στην επιστολή του ότι προσβλέπει στον υπερκομματικό και θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Βουλής για να εξαλειφθούν οι εν λόγω συμπεριφορές που δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις, όπως σημειώνει, στην κοινοβουλευτική λειτουργία. «Ελπίζουμε, ως κορυφαίος εκπρόσωπος του νομοθετικού μας σώματος, να προχωρήσετε και στις δέουσες συστάσεις προς την κυβέρνηση» υπογραμμίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με θητεία που διήρκεσε περισσότερο από δυόμιση χρόνια, εξέδωσε συνολικά 33 ΠΝΠ και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και συνεχίζει, ότι «δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο, όμως, για τις ΠΝΠ και τις ΠΥΣ που εκδίδει η σημερινή κυβέρνηση (34 ήδη από το Φεβρουάριο του 2015), δηλ. τριπλάσιες σε ετήσια βάση, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Πολλά κρίσιμα θέματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισαχθεί στη Βουλή κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης και θα έπρεπε να έχουν τύχει και επεξεργασίας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, εισάγονται λάθρα με εκπρόθεσμες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρεται και στο θέμα των τροπολογιών, υπογραμμίζοντας ότι την βουλευτική περίοδο που διανύουμε έχουν εισαχθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές. «Μάλιστα το ποσοστό επί των δεκτών τροπολογιών είναι το υψηλότερο των τελευταίων περιόδων, φτάνοντας το 98% στις υπουργικές και το 23% στις βουλευτικές» σημειώνει.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης την κατάχρηση του Κανονισμού της Βουλής, όπως σημειώνει, σε ό,τι αφορά τις ειδικές και συνοπτικές νομοθετικές διαδικασίες, ενώ αναφέρει πως σοβαρά ζητήματα εγείρονται και με τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αφού «κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, τα νομοσχέδια εισάγονται πλέον με τη μορφή του κατεπείγοντος».

Ακόμη ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρεται στο ζήτημα των κοινοβουλευτικό έλεγχο και την απουσία των υπουργών, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία. Για παράδειγμα από τις 924 ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί την ΙΖ περίοδο (3.10.2015-10.06.2016) συζητήθηκαν μόλις 450, δηλ. λιγότερες από τις μισές και όσον αφορά τις επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αφού από τις συνολικά 46 επίκαιρες που έχουν κατατεθεί, έχουν συζητηθεί μόλις 3.

Ειδική μνεία γίνεται από τον κ. Μητσοτάκη για την επιλεκτική συζήτηση αιτημάτων σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

«Ενώ για παράδειγμα ξεκίνησε η εξεταστική επιτροπή για τη χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε. και των κομμάτων, στο οποίο συμφώνησε η Ν.Δ., δεν συμβαίνει το ίδιο με το από 30.03.2016 αίτημά μας περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην αναγκαστική τραπεζική αργία, την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), αλλά και το τρίτο μνημόνιο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπληρώνει: «Σήμερα, δυο και πλέον μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εξακολουθείτε να μην κινείτε τις σχετικές διαδικασίες για τη σύσταση της εξεταστικής, για λόγους που ο καθένας προφανώς, μπορεί να αντιληφθεί».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.