ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ διαρροών προς έλεγχο της επικοινωνίας από τη Συγγρού

Επιθετικά η Ν.Δ. έναντι του εκλογικού νόμου Τσίπρα

Μάχη σε πολλούς γύρους με έπαθλο την πολιτική επικράτηση αναμένουν στη Συγγρού μετά το χθεσινό επίσημο άνοιγμα της συζήτησης περί εκλογικού νόμου από τον Αλέξη Τσίπρα.
ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÍÄ ÊÕÑ. ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση, στοιχείο που κάνει τους γαλάζιους να εκτιμούν ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις βάσει δύο μεταβλητών: αφενός το τί θα συμφέρει το ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυρία ολοκλήρωσης των νομοθετικών πρωτοβουλιών, αφετέρου σε ποιά βάση μπορεί να επιτευχθεί η συναίνεση των 200 βουλευτών ώστε αφενός το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογή, αφετέρου δε ο Πρωθυπουργός να στείλει μήνυμα ότι μπορεί να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις.

Η Ν.Δ. κινήθηκε, για πρώτη φορά, επιθετικά, σπεύδοντας να κερδίσει εκείνη τον πόλεμο εντυπώσεων. Κυρίαρχο μοτίβο των γαλάζιων θέσεων είναι ότι οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα πηγάζουν από φόβο ενόψει της εκλογικής ήττας και υπακούουν αποκλειστικά στη σκοπιμότητα να παραμείνει στο παιχνίδι και μετά από την αναμενόμενη νίκη της ΝΔ στις κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον να προβάλλει τις γαλάζιες θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα επί των αναθεωρητέων άρθρων ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει λυμένα τα χέρια της ως προς τις νέες διατάξεις (αν τα άρθρα προς αναθεώρηση ψηφιστούν με 180 τώρα, στην επόμενη Βουλή θα απαιτούνται μόλις 151 βουλευτές για την έγκριση των νέων διατάξεων). Δεύτερον, στην αποδόμηση της πρότασης Τσίπρα, ειδικά ως προς τον εκλογικό νόμο, με όρους θεσμικούς προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.