ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ζυμώσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση - δανειστές

Έρχεται στην Αθήνα ο Γιούνκερ - «Κλείνουν» τον «φάκελο» Ελλάδα πριν το Brexit

«Τρέχουν» να προλάβουν το Brexit Αθήνα και δανειστές: Πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ευρώπη, το ζήτημα Ελλάδα πρέπει να «κλείσει» και να… μπει στη «γωνία», έστω για κάποιους μήνες.
tsiprasyounker

του Βαγγέλη Δουράκη

Διαδοχικές «κομβικής» σημασίας ημερομηνίες μέχρι και την 23η Ιουνίου (ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Βρετανία) έχουν «κυκλώσει» στην ατζέντα τους Ελλάδα και θεσμοί: Σε πρώτη φάση το απόγευμα της Πέμπτης, στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του ESM που θα λάβει χώρα πριν το Eurogroup και θα τελεί υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα επιχειρείται μάλιστα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να φτάσουν στους ειδικούς λογαριασμούς ακόμη και πριν το τέλος της εβδομάδας. Πάντως ποσό 1,8 δισ. ευρώ (μέρος της δόσης των 7,5 δισ.) θα έρθει «σπαστά» με ροή 500-800 εκατ ευρώ μηνιαίως, για να πληρωθούν οφειλές προς ιδιώτες .

Επόμενος σταθμός είναι η σύνοδος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουνίου, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα περί Brexit.

Στην σύνοδο θα τεθεί ξανά επί τάπητος το θέμα της επαναφοράς του Waiver για τα ελληνικά ομόλογα με στόχο αυτή τη φορά – όπως όλα δείχνουν – να υπάρξει θετική απόφαση.

Παράλληλα ο θεσμοί, τόσο σε επίπεδο κορυφής με την κάθοδο του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου  στην Αθήνα, όσο και σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (στις 22-23 Ιουνίου), επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Κατά τις «επισκέψεις» αυτές οι θεσμοί αναμένεται να αποδώσουν τα «εύσημα» στην κυβέρνηση, που επιχειρεί να «γυρίσει» την ατζέντα στο θέμα ανάπτυξη, αλλά και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα….

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, καλείται πλέον να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει άμεσα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων/νομοσχεδίων: το Μεσοπρόθεσμο έως το 2020, τις συμβάσεις για το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικοποιήσεις και μνημονιακές παρεμβάσεις που έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει από… τώρα για την υποδόση του Σεπτεμβρίου και για το νέο πακέτο του Φθινοπώρου...

Επίσης θα πρέπει να διαπραγματευθεί τα «θολά» σημεία του μνημονίου και των δεσμεύσεων των δανειστών. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, την στιγμή που στα κείμενα τα οποία υπέγραψε η κυβέρνηση γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2028..

Άλλωστε η αναφορά του Γερουν Ντάισελμπλουμ για αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων ανά δεκαετία.. δεν ήταν τυχαία.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε επίσης προ ημερών το «αίτημα» για εξαίρεση επενδυτικών δαπανών από τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι που δεν υπάρχει προς το παρόν στον… ορίζοντα ούτε ως πρόθεση.

Και φυσικά υπάρχουν τα «καυτά» μέτωπα του χρέους και της παραμονής του ΔΝΤ στο «άρμα» των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρώπης, τα οποία πλέον συνδέονται με την  2η αξιολόγηση του φθινοπώρου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.