ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για την δεύτερη αξιολόγηση

Εργασιακά: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με... στήριξη Γιούνκερ

Το σχέδιο των κινήσεών του ενόψει του επόμενου δύσκολου κάβου για την κυβέρνηση καταρτίζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί κυρίαρχη εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει και τις δυσκολίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τότε η σταθερότητά της και η προοπτική εξάντλησης της τετραετίας θα καταστεί αδιαμφισβήτητη.
tsiprasyounker

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ενόσω στη Συγγρού κάνουν σχέδια για φθινοπωρινές πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης –και δη τις αξιώσεις των δανειστών για τα εργασιακά- στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για άλλη μία δύσκολη μάχη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέλει να είναι το καλοκαίρι μία «ουδέτερη» πολιτική περίοδος –ώστε να καλλιεργηθεί και το κλίμα των απαραίτητων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο και για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος- ο Αλέξης Τσίπρας οργανώνει ήδη τις «γραμμές άμυνας» της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των απαιτήσεων των δανειστών.

Στήριξη Γιούνκερ

Τα εργασιακά, εξάλλου, αποτελούν πραγματικό «εφιάλτη» για την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων είναι θέματα που αφορούν στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ομαδικές απολύσεις και διάφορες τέτοιες εμμονές του ΔΝΤ δεν είναι ένας φόρος, που μπορούμε για ένα ή δύο χρόνια να τον αυξήσουμε. Είναι δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, που δεν μπορεί να καταργήσει η Αριστερά»,
υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την δυσκολία της σχετικής συζήτησης για την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποίησης μετά τα όσα είπε χθες, στις κοινές του δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει ότι «ανάπτυξη δε θα έρθει με την συντριβή της εργασίας» και εξέφρασε τη συμφωνία του. Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων», προανήγγειλε ότι «θα συμφωνήσει» με την πρόταση που θα καταρτίσει η Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε «να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα» στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Σημειωτέον
πως ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή και απερίφραστη στήριξη των θέσεων της κυβέρνησης, γι’ αυτό και κυβερνητικοί επιτελείς δεν εκφράζουν μόνο την ικανοποίησή τους, αλλά και την… θετική έκπληξή τους για το πόσο «εκδηλωτικός» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν επί των εργασιακών.

«Αρραγές εθνικό μέτωπο»

Τούτων δοθέντων, αλλά και με την Ευρώπη να παραμένει «εύθραυστη» λόγω των συσχετισμών που θα διαμορφώσει το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και οι ισπανικές εκλογές της Κυριακής, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η «πολιτική βούληση» που επεδείχθη εκ μέρους της Ευρώπης για να κλείσει –έστω και με… βάσανα- η πρώτη αξιολόγηση, θα ισχύσει και για την δεύτερη αξιολόγηση. «Το ΔΝΤ εκ των πραγμάτων παίζει δεύτερο ρόλο πια. Και αυτό θα φανεί και στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τα εργασιακά», εκτιμά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, ορμώμενος από τη στήριξη που παρέσχε στις ελληνικές θέσεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έριξε ήδη από χθες το βράδυ στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την πρότασή του για διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για τα εργασιακά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ενόψει του φθινοπώρου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκφράσουν τις θέσεις τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. «Τώρα θα μετρηθούμε όλοι. Ποιοι θέλουν απολύσεις, ποιοι θέλουν περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, ποιοι είναι με ποιους», λένε στο Μαξίμου, αναμένοντας, κυρίως, την απάντηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τα εργασιακά. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι είναι «επιβεβλημένη» η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει… «απαλά» για τις ομαδικές απολύσεις, περιοριζόμενος να πει απλώς ότι «δε θα λύσουν το πρόβλημα». Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πάντες να εκφράσουν «ξεκάθαρες απόψεις», ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο που θα επικαλεστεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.