ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Ήπια κριτική, αλλά και... ικανοποίηση

Εσωκομματική ηρεμία στην Κουμουνδούρου

Θετικός είναι ο απολογισμός του Μεγάρου Μαξίμου για την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι όποιες ενστάσεις κατέθεσαν οι «53» ήταν αναμενόμενες και η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ήταν εξαιρετικά ήπια.
siriza

«Συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόφαση για διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή ενόσω θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι δύσκολες συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επικύρωσε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί απλής αναλογικής. Μάλιστα, όταν ο πρωθυπουργός, το πρωί του Σαββάτου, εξέφρασε το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική», καταχειροκροτήθηκε και τότε φάνηκε ότι η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος θα πήγαινε… καλά.

Ενστάσεις

Βεβαίως, η τάση των «53» προέβαλε ενστάσεις για μία σειρά από ζητήματα, από την «ιδιοκτησία» του Μνημονίου και τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό ως την… επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κριτική που ασκήθηκε ήταν ήπια και αναμενόμενη, ενώ ενδεικτικό της συσπείρωσης των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς καμία καταψήφιση (βρέθηκαν μόνο 6 «λευκά»).

Οι «53», πάντως, ζητούσαν, με τροπολογίες τους –κάποιες εκ των οποίων έγιναν εν μέρει δεκτές- να περιλαμβάνεται στην πολιτική απόφαση ότι «το Μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει επιβληθεί», να χαρακτηριστεί «προβληματική» η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας για το προσφυγικό, να θεσπιστεί ανώτατη θητεία 10 ετών για βουλευτές-ευρωβουλευτές, να μην τεθεί το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια στο τραπέζι της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και να απαλειφθεί από το κείμενο των συμπερασμάτων η θετική αναφορά στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

*Σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο, αλλά και στην «ιδιοκτησία» του προγράμματος –την ανάληψη της οποίας προσφάτως ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- στους «53» ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς: «*Είναι λάθος ερώτημα αν υιοθετούμε το πρόγραμμα ή όχι, το θέμα είναι αν καλώς ή κακώς φτάσαμε να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία και η απάντηση είναι πως καλώς το κάναμε, γιατί καταφέραμε και προστατεύσαμε τα χαμηλά εισοδήματα», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ τελικώς η πλειοψηφία δέχθηκε να συμπεριληφθεί στην πολιτική απόφαση ότι «το Μνημόνιο δεν είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης». Ωστόσο, απορρίφθηκε η πρόταση των «53» να αναφέρεται ότι αυτό ήταν «προϊόν αδίστακτου εκβιασμού και πραξικοπήματος».

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας παρέσχε για μία ακόμη φορά πολιτική κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς οι «προεδρικοί» απέρριψαν στο σύνολό της την πρόταση τροπολογίας των «53», με
την οποία η μειοψηφία ζητούσε να χαρακτηριστεί ακατάλληλη και ατυχής η συμφωνία για το προσφυγικό.

Μάλιστα, όταν, κάποια στιγμή, προκλήθηκε ένταση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός εθεάθη να αποχωρεί από την αίθουσα του υπογείου του Caravel, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα και, με τον τρόπο αυτό, έδειξε την στήριξή του στον αναπληρωτή υπουργό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.