ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα

Ολοκληρώθηκε η πώληση της Finansbank

Παρελθόν αποτελεί η Finasbank για την Εθνική Τράπεζα καθώς όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. - QNB).

Η ΕΤΕ πώλησε το 99,81% της θυγατρικής της στην Τουρκία έναντι 2,75 δισ. ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή απο την QNB δανείου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕ στην Finansbank, το συνολικό όφελος για την Εθνικής φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το α' τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 21.8%. Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά από έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των
μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ που η ΕΤΕ εξέδωσε στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη Συναλλαγή ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε τα εξής: «Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η ΕΤΕ είναι σήμερα η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα.»

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 8:05 16/06/2016

    Μία αγορά Τουρκικής Τράπεζας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας επί κυβέρνησης Καραμανλή που κατηγορούσε λυσασμένα ο Τζέφρυ Παπανδρέου.Από την πώληση αυτής της Τούρκικης Τράπεζας, σώζεται προσωρινά η ΕΤΕ στο τιμόνι της οποίας είναι η Κατσέλη παλιό στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε την Ελλάδα.Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά στελέχη του κλεφτοπασόκ, όπως και όλη η ηγετική ομάδα του έγκλειστου στην φυλακή Τσοχατζόπουλου έχουν βρεί καταφύγιο στο πολιτικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τον ολετήρα Τσίπρα διαλύουν έκ νέου την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.