ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις»

Φ. Γεννηματά: Να μη διαλύσει την Ευρώπη ο λαϊκισμός

Από τις Βρυξέλλες όπου μετείχε στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη.
gennimata

Μετά το πρώτο σοκ από το Brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Αν νοιαζόμαστε όμως πραγματικά για ένα ασφαλές μέλλον με προοπτική, να τολμήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι. Όσο για μας, τους σοσιαλιστές, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το Brexit δεν προέκυψε ως "κεραυνός εν αιθρία", αλλά πως είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν λαούς.«Οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση. Είναι ώρα περίσκεψης και επαναξιολόγησης της συνολικής πορείας» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με 4 κύριους άξονες:

-Ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας.

-Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

-Ενίσχυση της δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

-Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης συνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.