ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδια της Κομισιόν

FAS: Πρωτοβουλίες για ενιαία αγορά από την ΕΕ αν δεν γίνει το Brexit

Ταχύτερη κινητή τηλεφωνία, λιγότερα ψηφιακά εμπόδια, είναι στα σχέδια της Κομισιόν για την επέκταση της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung (FAS).

Το σχέδιο προϋποθέτει εν τούτοις ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν κατά του Βrexit.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αυτό προβλέπουν τα συμπεράσματα ενός πρώτου σχεδίου για τη σύνοδο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με αυτό οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν φτηνότερες και θα πρέπει να αρθούν τα «αδικαιολόγητα» εμπόδια για ψηφιακά περιεχόμενα («Geo-Blocking»), δηλαδή ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

Η ΕΕ θέλει επιπλέον να προωθήσει τη επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), με το να απελευθερώσει «εγκαίρως» την συχνότητα των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια. Επεξηγηματικά έλεγαν στην Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται και στις βρετανικές επιθυμίες. Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει εντούτοις να αποφασίσουν εάν θα το πράξουν και στην περίπτωση του Brexit.

Στη συνάντησή τους θα αναλύσουν επίσης και τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν διατυπώθηκαν σκέψεις επί του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ προτίθεται να συγκαλέσει την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, μια ειδική συνεδρίαση των επιτρόπων κατά την οποία η Κομισιόν θα διατυπώσει τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια.

Προϋπόθεση είναι να ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμως την Κομισιόν για την επιθυμία της χώρας του να βγει από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Την επόμενη, Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί των εναπομεινάντων 27 κρατών- μελών θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό, γράφει η FAS.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.