ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι είπε ο υπουργός για Παιδεία, Συνδικάτα

Φίλης: Της ΝΔ το κίνημα «Παραιτηθείτε» - Άλλο «οι Αγανακτισμένοι»

Κομματικά υποκινούμενη κινητοποίηση της ΝΔ, που διοργανώνεται από ακροδεξιά στοιχεία, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση του Κινήματος «Παραιτηθείτε» την προσεχή Τετάρτη ο Νίκος Φίλης, ενώ αρνήθηκε κάθε συσχέτιση με τους «Αγανακτισμένους».
filis

«Το κίνημα των ‘‘Αγανακτισμένων’’ δεν ήταν κομματικά υποκινούμενη κινητοποίηση, ήταν πανευρωπαϊκό κίνημα που συγκλόνισε την Ευρώπη, ήταν λαϊκό κίνημα» σημείωσε, αρνούμενος ότι στις κινητοποιήσεις αυτές είχαν στηθεί ικριώματα. «Αυτά τα βλέπατε εσείς» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας.

«Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τέτοιους συμψηφισμούς, άλλο αυτό, κι άλλο μια κομματικά υποκινούμενη εκδήλωση υπό την ήχο κατσαρόλας ή γραβάτας» δήλωσε δε.

«Μεθαύριο οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν με ό,τι συνθήματα θέλουν και εμείς έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τα συνθήματα» σημείωσε, και υποστήριξε ότι «μιλάνε για Γυάρο και εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση, ο (βουλευτής της ΝΔ) κ. Φορτσάκης είπε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν απόψεις εκτός Συντάγματος δεν το είπα εγώ» παρατήρησε με αφορμή και την αναφορά του για «διαδήλωση στα όρια της συνταγματικός ανοχής». Απεδείχθη επισήμως ότι στη διαδήλωση είναι η ΝΔ (...) σύρεται ο Μητσοτάκης από τους ακροδεξιούς» πρόσθεσε ο υπουργός. «Άλλο ανοχή, άλλο ενοχή άλλο εκτροπή» τόνισε ακόμη.

Φίλης: Διορισμός 20.000 εκπαιδευτικών από το 2017 σε βάθος τριετίας 

Ο Νίκος Φίλης πρόσθεσε, επικαλούμενος νέα δημοσκόπηση, ότι υπάρχει ανακούφιση στην κοινή γνώμη που έκλεισε η αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας.

«Μόνο ένας στους τρεις Έλληνες, λόγω κομματικής προσήλωσης αν θέλετε, θέλει να γίνουν εκλογές» δήλωσε, τονίζοντας ότι οι «Παραιτηθείτε» δεν εναρμονίζονται με τις προθέσεις των πολιτών.

Παιδεία

Ενόψει και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αλλάξουμε το Σύνταγμα για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι σαφής η άποψή μας», ενώ έκανε λόγο για βούληση της κυβέρνησης «να ανοίξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο αίτημα πολλών να σπουδάζουν». Επέμεινε ότι τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν αναβαθμισμένα, ενώ για τα θρησκευτικά δήλωσε ότι θέλει να είναι «μάθημα γνώσης». Παρατήρησε δε ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας θα είναι «αντικείμενο διάλογου Εκκλησίας - Πολιτείας». «Η απόφαση για εκκλησιασμό και παρελάσεις θα ληφθεί με εμπιστοσύνη στην κρίση του εκπαιδευτικού» ξεκαθάρισε επίσης ο υπουργός Παιδείας.

Συνδικάτα

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των συνδικάτων και ενδεχόμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παθογένειες, «αλλά το πώς θα λειτουργούν τα συνδικάτα είναι θέμα των πολιτών που είναι μέλη στα συνδικάτα, αυτά δεν τα επιβάλει το ΔΝΤ ούτε κανείς, δεν θα γίνει με το μακρύ χέρι του κράτους του ελληνικού ή του διεθνούς κράτους».
«Δεν θα δεχθούμε ομαδικές απολύσεις» ξεκαθάρισε ακόμη, ζητώντας και από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση.

Φίλης υπέρ της απλής αναλογικής

Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος» ώστε «να εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή γνώμη και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε ο δημόσιος βίος να ξεκολλήσει από τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις και εκβιασμούς και να ανανεωθεί ριζικά», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Για την πρόσφατη τοποθέτηση του απέναντι στο κίνημα «παραιτηθείτε» διευκρινίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά σημειώνει ότι ανάμεσα στους διοργανωτές και υποστηρικτές της συγκέντρωσης «είναι πρόσωπα που διατυπώνουν ακροδεξιές απόψεις».

Ο κ. Φϊλης σημειώνει ότι «τα μέτρα που ψηφίσαμε είναι δύσκολα και έξω από τον πυρήνα των ιδεών μας» για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι «η αναπτυξιακή ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία και η ένταξή μας στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων».

Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο διεύρυνσης τους κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει ευρείες συναινέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν ντόμινο για ευρύτερες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα».

Σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο Γυμνάσιο, ο υπουργός αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, επιμηκύνεται το σχολικό έτος, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα και μειώνονται οι ημέρες των εξετάσεων και κατά τρεις ώρες την εβδομάδα το ωρολόγιο πρόγραμμα.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 14:11 12/06/2016

  Το Εθνικά κωμικοτραγικό-ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ – της πλειοψηφικής ΜΗ αποδοχής της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, είναι πως οι αρσενικοθήλυκες Μιντιακές πόρνες που φορούν προβιά Δημοσιογράφου , τραβάνε υστερικά τα βυζά τους καθημερινά να πείσουν (και το έχουν καταφέρει) ποντάροντας στο κουραδομαγκίτικο του υποκριτή ξερόλα ΝεοΕλλαδίτη: «ΔΕΝ μπορεί ΕΓΩ ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΣ να ΠΙΑΣΤΗΚΑ το 2010-2011 malakas… από τους Καραμανλή-Μητσοτάκη-Σαμαρά-Παυλόπουλο-πασοκικές ψυχαροπαλλακίδες -Τσίπρα-Κουβέλη-Καμένο … και να με κατεβάζανε στα ένδοξα , με θούριους Μίκη Θεοδωράκη , μαρμαρένια ΑΝΤΙ-μνημονιακά (βλ: ΑΝΤΙ-Παπανδρεικά ) ΑΛΩΝΙΑ … ΕΝΩ ΑΠΛΑ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ τις καρέκλες πατώντας πάνω στο κουφάρι μου … Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-Ε –ΤΑΙ να αποδεχτώ πως ΜΕ ΕΠΙΑΣΑΝ Ε-ΜΕ-ΝΑ… ποιόν ? Ε-ΜΕ-ΝΑ … ΜΑΛΑΚΑ … απλά ο γιαλός είναι στραβός … »
  ΜΕΤΑ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ-ΑΠΟΔΕΙΞΗ ως ΜΟΝΟΔΡΌΜΟΥ τ ων Παπανδρεικών Μνημονίων (83% 20/9/2015 ΨΉΦΙΣΑΝ συνειδητά ΓαποΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΌΜΜΑΤΑ) , ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-Παπανδρεικό Μιντιακό ΘΩΠΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ είναι : » Θα αποδεχτείς ΝεοΕλληναρά , ότι ΕΣΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ήσουνα ΜΑΛΑΚΑΣ το 2010-2011 και ο για σένα … αυτονόητα ηλίθιος ΓΑΠ , ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ?
  Ποντάρουν στον αυτοκαταστροφικό ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟ του ΝεοΕλλαδίτη … και το ΠρωτόΖΩΟ ΝεοΕλλαδίτης βολεύεται να υπάρχουν βάρβαροι… διότι έτσι απαλλάσσεται (νομίζει) των ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ για την κατάρρευση της ποιότητας ζωής του ΙΔΊΟΥ και των παιδιών του !!!!
  Μαρκαρά… Γκρέκο Μασκαρά …..

 2. karlos 12:24 12/06/2016

  ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ μας εχουν λιεψει οι βουτιες στα δημοσια ταμεια ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ PRADA. LOUIS VITTON ,ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ και αλλες νεοδημοκρατικες πασοκοποταμισιες δυναμεις σε αναμονη της καρεκλας

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.