ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόφαση-βόμβα για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου

«Φωτιά» στις ομαδικές απολύσεις από το Ευρωδικαστήριο

Σε δυσχερέστερη διαπραγματευτική θέση ενόψει της συζήτησης του φθινοπώρου για τα εργασιακά θέτει την κυβέρνηση η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αφού βάζει φρένο στη δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να θέτει βέτο στις ομαδικές απολύσεις.
apoliseis

Η εν λόγω απόφαση έρχεται να επιβαρύνει το κλίμα μερικούς μόλις μήνες πριν αρχίσει η συζήτηση για τα εργασιακά και ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει ως βασικό διαπραγματευτικό της όπλο την δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να θέτει «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Η εισήγηση κοινοποιήθηκε χθες από το Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο και, επί της ουσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ασύμβατο το υπουργικό βέτο με το κοινοτικό δίκαιο.

Βεβαίως, μπορεί η εν λόγω εισήγηση να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι σαφές ότι αποδομεί στον πυρήνα του ένα «εχέγγυο» της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού: δηλαδή, την φράση περί «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», με την οποία προσδιορίζονται οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στα εργασιακά.

Παράλληλα, η εν λόγω εισήγηση έρχεται να «διευκολύνει» και να ενισχύσει ένα πάγιο αίτημα των δανειστών, που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της το φθινόπωρο, και αφορά την κατάργηση της δυνατότητας παρέμβασης του υπουργού και της διοίκησης σε θέματα ομαδικών απολύσεων και διαχείρισης προσωπικού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.