ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες

H Σκωτία είναι αποφασισμένη να μείνει στην ΕΕ

Αποφασισμένη να υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να έχει συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το βλέμμα στραμμένο στην ανεξαρτησία.

Η ηγέτις του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων.

Η σκωτσέζα ηγέτις τηρεί συνεπώς μια δέσμευση που είχε κάνει μήνες πριν από το δημοψήφισμα να προασπίσει με νύχια και με δόντια των συμφερόντων της Σκωτίας σε περίπτωση Brexit, εντείνοντας τη σύγχυση σε μια Βρετανία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

"Είμαι αποφασισμένη, εντελώς αποφασισμένη να προασπίσω τη σχέση και τη θέση της Σκωτίας στην ΕΕ", δήλωσε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Brexit στο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου.

"Αν βγαίναμε από την Ευρώπη, αυτό θα ήταν παρά τη θέλησή μας και δημοκρατικά απαράδεκτο", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν "σαφώς υπέρ της παραμονής (62%)" στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Sunday Times, 52% των Σκωτσέζων θέλει η χώρα τους να ανεξαρτητοποιηθεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκωτία να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Χθες, μπροστά από το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά του Brexit.

"Υπάρχει κανείς εδώ που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ; Ναι!", φώναζε από το μεγάφωνο ένας νεαρός ενθαρρύνοντας το πλήθος να κινητοποιηθεί ώστε η Σκωτία να μείνει στην ΕΕ

"Η Σκωτία θέλει να την καλωσορίσουν στην ΕΕ", "Αφήστε τη Σκωτία να μείνει στην Ευρώπη", έγραφαν τα πανό που υψώνονταν ανάμεσα σε σημαίες της Σκωτίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει σε αυτές καμιά σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Στέρτζον βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να τη συναντήσει χθες. "Ο Τουσκ πιστεύει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας Φέργκους Ίγουινγκ μετέβη μόνος του στο Λουξεμβούργο για να συναντήσει ευρωπαίους ομολόγους του. Μια συνάντηση που είχε "προγραμμιστεί προ πολλού", μετά τον πρόσφατο διορισμό του, σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν.

"Αν ο σκωτσέζος υπουργός είναι εκεί, μου το είπε, είναι γιατί η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει συμβόλαια. Μου φάνηκε απολύτως νόμιμο να μπορώ να τον συναντήσω", δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Στεφάν Λε Φολ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.