ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πενταετή θητεία της Βουλής

Οι 9 προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Το προσχέδιο πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Κώστας Τασούλας.
tasoulas

Βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

Κύριες γραμμές του προσχεδίου όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο της ΝΔ στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του κόμματος είναι:

  1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  1. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
  1. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
  1. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  1. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
  1. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  1. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  1. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
  1. Η κατάργηση περιττών και  γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Το προσχέδιο για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθεί από τον αρμόδιο Συντονιστή Κώστα Τασούλα σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ευρύτερα με στόχο τον εμπλουτισμό του, ώστε σύντομα σε ειδική εκδήλωση να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης της ΝΔ η οποία και θα κατατεθεί στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.