ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.

Οι «άμυνες» Μητσοτάκη στον εκλογικό νόμο Τσίπρα

Να διασφαλίσει ότι εκτός από τους 75 γαλάζιους δεν θα ψηφίσουν τον εκλογικό και βουλευτές άλλων κομμάτων ώστε να μην εφαρμοστεί άμεσα επιδιώκει ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
mitsotakisvouli

Επιπλέον 26 βουλευτές αναζητά ο Κυριάκος Μητοτάκης προκειμένου να μπλοκάρει τα σχέδια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ανατροπές στον εκλογικό νόμο, προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Εξέλιξη που, εάν δρομολογηθεί, θα σημαίνει ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμπραξη τριών ή και τεσσάρων κομμάτων, οπότε η περαιτέρω «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα είναι ζήτημα χρόνου.

Η Ν.Δ. διαθέτει σήμερα στη Βουλή 75 βουλευτές και προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από την αμέσως επόμενη εκλογή χρειάζεται άλλους 26 βουλευτές, προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 θετικών ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί άμεσα και να μην απαιτηθεί η μεσολάβηση μίας εκλογής.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν – και φάνηκε από τις διαρροές των προηγούμενων ημερών – ότι πάνω στον εκλογικό θα παιχτεί το κυρίως πολιτικό παιχνίδι καθώς ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να τονώσει το αριστερό προφίλ που έχει πληγεί από τα μνημονιακά μέτρα.

Εκτιμούν, επίσης, ότι στόχευση του κ. Τσίπρα είναι να διαμορφώσει ένα πολιτικό πεδίο που θα του επιτρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι για την διασφάλιση των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί άμεσα χρειάζεται και η
σύμπραξη της Χρυσής Αυγής ενώ από τη Συγγρού τόνιζαν με ένταση ότι οι πρακτικές του Μαξίμου θυμίζουν... Κουτσόγιωρα, όταν ο ισχυρός αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξε το νόμο προκειμένου να μην κερδίσει πλειοψηφία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στο επιτελείο της Συγγρού υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι τελικά και άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης δεν θα συμπράξουν γι αυτό και σχολίασαν ότι ο «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.