ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ανάπτυξη στο Μουσείο

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ανεκτίμητο συμβολικό κεφάλαιο. Ειδικά στα Μουσεία όπου τα εκθέματα αφηγούνται τον βίο, το πνεύμα και την ψυχή ηρώων μυθικών και ιστορικών αφηγήσεων. Ειδικότερα στο Μουσείο Ακρόπολης όπου αποκαλύπτεται μέσω της υπέρτατης χάρης της κλασικής τέχνης, το αθηναϊκό, οικουμενικό και καθολικό όραμα της δημοκρατίας.

Προφανώς ένας τέτοιος χώρος ενιαίου λιτού ύφους και πολιτισμικής ευγένειας που συνοψίζει τα υψηλά νοήματα ευφυΐας και καλαίσθητης αρετής του Παρθενώνα δεν προσφέρεται ως κομψό κεραμίδι για να στεγάσει κομματικά «πανηγυράκια». Ούτε από διαχειριστής της ιστορικής συνείδησης να μεταλλαχθεί σε προπαγανδιστική πασαρέλα;

Μέχρι τώρα η συστηματική αφήγηση και η οργανωμένη διάδοση πολιτικών απόψεων   διαδραματιζόταν σε γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια και θέατρα, συνεδριακές αίθουσες ή χασαποταβέρνες. Ποτέ σε Μουσεία. Ούτε καν λαϊκής τέχνης ή θιάσων σκιών. Πόσο μάλλον στα αρχαιολογικά;

Ευλόγως τα πολιτικά κόμματα αδυνατούσαν να συσχετίσουν την έκκληση πολιτικής ενέργειας με ένα ακρωτηριασμένο άγαλμα, να εξαρτήσουν τον απαιτούμενο ενθουσιασμό του μηχανισμού τους από το οπτικό ερέθισμα των θραυσμάτων αμφορέων, περίτεχνων αναθημάτων ή λατρευτικών ξόανων.

Αν είχαν τέτοιες φαεινά διονυσιακές ιδέες για κομματικές συναθροίσεις σε χώρους συλλογής αρχαίων κιόνων,  αετωμάτων και τάφων, αργά ή γρήγορα τα μέλη τους θα περιφέρονταν με χλαμύδες αρχαιοπρεπούς φινέτσας και θα πλάσαραν μικρογραφίες παγανιστικών αγαλμάτων στο Μοναστηράκι. Αναπόφευκτα θα μετέτρεπαν τις πατροπαράδοτες μαζώξεις τους σε τουριστικές ατραξιόν- όχι πως κάποιες  δεν ήταν και τέτοιες.

Ωστόσο, τα κόμματα της Αριστεράς που διακρίνονταν ανέκαθεν από ευπρέπεια και πνευματικότητα - καθώς το αίτημα τους για μια αξιοπρεπή κοινωνία υπερέβαινε την κυριαρχία της εμπορευματοποίησης- ουδέποτε καμουφλάρισαν τις εξαγγελίες τους  με φανταχτερές γραφικότητες και ξιπασμένα επικοινωνιακά τρικ.

Αντιθέτως, τα υψιπετή στελέχη της σημερινής, υποτιθέμενης αριστερής, κυβέρνησης είχαν την έμπνευση να υποβαθμίσουν το Μουσείο της Ακρόπολης μεταλλάσσοντας το σε επικοινωνιακό κουκλοθέατρο. Και ακόμη χειρότερα να επιχειρήσουν να συνδυάσουν τα ρωμαλέα εκθέματα των συλλογών του με τις σοβαροφανείς πόζες μιας καταμαδημένης πολιτικής αξιοπιστίας.

Να συναρθρώσουν την επιβλητική σιγή των μνημείων με τους αμετροεπείς ρητορικούς βερμπαλισμούς και τις κακόηχες λαϊκιστικές απλουστεύσεις τους. Να αντιστοιχίσουν τις ντελικάτες  κεραμικές υδρίες με τα πλαστικά κυπελάκια για τα φραπόγαλα με τα οποία δοξάζονται  στις τηλεοπτικές οθόνες ορισμένοι συνάδελφοί του υπουργοί

Αυτόν  ακριβώς το χώρο, με φόντο τον ιερό βράχο, επέλεξαν για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Το τι εξήγγειλε δεν είχε καμία ουσιαστική σημασία. Έτσι κι αλλιώς το κυβερνητικό σχέδιο για τη «δίκαιη ανάπτυξη» αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο που έμειναν ορφανοί νοήματος οι όροι «κοινωνική αλληλεγγύη», «κοινωνική δικαιοσύνη», «αναδιανομή του πλούτου», «συλλογικά αγαθά» κλπ οι οποίοι εκστομίσθηκαν από τον ίδιο με ανάλογη θέρμη στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Σημασία είχε μόνον ο συμβολισμός να χρησιμοποιηθεί ως «καμβάς» γνωστοποιήσεων ένας χώρος που αντανακλά πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες. Και αυτός όχι για εξαγγελίες που θα προφύλασσαν  τον πυρήνα των συγκεκριμένων αξιών και θα διαφύλασσαν έναν δεσμό κοινωνικής  συνοχής αλλά για χοντροκομμένες διακηρύξεις που μιμούνταν άγαρμπα προηγούμενα παραμύθια περί success story.

Ενδεχομένως  τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη που εντρυφούν σε επικοινωνιακές τακτικές σε στυλ  βιντεοκλίπ για τη Γιουροβίζιον παρά στη παραγωγή πολιτικής, να παρασύρθηκαν από τη ρήση του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ  που έγραφε ότι «πραγματικά μουσεία είναι οι χώροι όπου ο χρόνος μεταμορφώνεται σε διάστημα».

Και επειδή φαντασιώνονται οκταετίες στην εξουσία  ίσως να ανακάλυψαν το πιο ταιριαστό τόπο να υλοποιήσουν το καινούργιο αφήγημα τους. Μετά το ράφι, το ντουλάπι  και το ψυγείο όπου παράχωσαν τα προηγούμενα παραμύθια τους, ένα Μουσείο τους ήρθε τώρα  κουτί για να θάψουν μέσα του το πολυθρύλητο μνημείο της ανάπτυξης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.