ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για το Brexit

Τι λένε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Brexit

H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης». Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων. "Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης» καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

« Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας » τόνισε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαρακτήρισε, ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης. Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη ότι « χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος » και πως

« πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του ». Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της », επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού:

Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, «κατέκτησαν» την Αγγλία και την Ουαλία. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια στάση και να σκεφτεί. Χρειάζονται γενναίες αλλαγές στις Βρυξέλλες, χρειάζεται τόλμη στην πολιτική. Η Ε.Ε. αυτoυπονομεύτηκε. Το (αριθμητικό) κόστος των πραγμάτων αναγορεύτηκε ως η μοναδική αξία, ως ο υπέρτατος κριτής. Σ' αυτό το νέο μηδενισμό χρειάζονται πλέον απαντήσεις με πράξεις. Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η «γενιά του Erasmus». Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια. Η χώρα του Σαίξπηρ, του Ντίκενς, του Σέλλεϋ, του Κίπλινγκ, η χώρα της οποίας η γλώσσα είναι ο παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας, η χώρα που υιοθέτησε και υπερασπίστηκε παγκόσμιες αξίες, αυτή η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο.

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε η Ένωση Κεντρώων την απόφαση της Βρετανίας να διεξάγει δημοψήφισμα.
«Ο αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον και δυστυχώς για τον ίδιο τον λαό τιμώρησε την Αγγλία και την Ευρώπη», σχολίασε το κόμμα με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «παρόμοιο λάθος επιχείρησε να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και έχασε την πρωθυπουργία».
«Ακόμη και το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας είναι επίσης μεγάλο ολίσθημα, αλλά αυτός το διόρθωσε με την τούμπα της 12ης Ιουλιου 2015 και έτσι διεσώθη», σημείωσε η Ένωση Κεντρώων.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Αλαβάνος τονίζει ότι το «όχι» αυτό είναι ένα «ναι» στην εθνική αξιοπρέπεια που τσαλακώνεται από τις εντολές του καπιταλιστικού κέντρου. «Είναι ένα «ναι» στην απελευθέρωση από την καπιταλιστική αγριότητα που πλήττει της λαϊκές συνοικίες της αστικής και αγροτικής Βρετανίας. Είναι ένα «ναι» στην κοινωνική ισότητα σε μια χώρα που η τρυφηλή , πάμπλουτη και διεφθαρμένη αλητεία των τραπεζιτών και των στελεχών των χρηματιστικών εταιριών έχει δημιουργήσει εκατομμύρια αστέγους, απροστάτευτους, απόρους».
Αναφέρει ότι η ψήφος αυτή του βρετανικού λαού« μας συγκινεί βαθιά εδώ στην Ελλάδα. Μας ενθαρρύνει. Μας ανοίγει νέους ορίζοντες, με τον λαό μας να μπορεί τώρα εύκολα να κατανοήσει ότι τίποτε δεν είναι μοιραίο, ότι αυτός που έχει τη μεγάλη δύναμη και την τελευταία λέξη είναι ο ίδιος ο λαός. Και μας θυμίζει το χρέος εμείς, όλοι εμείς που πονάμε αυτή την πατρίδα, αυτή την κοινωνία που ζει για μια σχεδόν δεκαετία μέσα στο μαρτύριο, να υλοποιήσουμε τελικά το αποτέλεσμα του δικού μας προδομένου δημοψηφίσματος».
Με φόντο όλα όσα έγιναν στη Βρετανία «η κυβέρνηση Τσίπρα φαντάζει ως μια άθλια κυβέρνηση, χωρίς καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να παραιτηθεί εφόσον δεν μπορούσε να υλοποιήσει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, αγκιστρωμένη με δόντια και με νύχια στις καρέκλες, δίνοντας γη και ύδωρ στα ξένα αφεντικά, καταπατώντας με ακραίο κυνισμό τη λαϊκή εντολή.
«Δεν αγνοούμε ότι ακροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική επιχειρούν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους τη λαϊκή αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις στυγνές πολιτικές τους» παραδέχεται ο κ. Αλαβάνος τονίζοντας ότι «είναι για αυτό ώρα μεγάλης ευθύνης για τη ριζοσπαστική αριστερά και στην Ελλάδα να βάλει στο πλάι τις επιμέρους διαφορές της, να προχωρήσει σε κοινή μετωπική πρωτοβουλία που να αγκαλιάζει και να εμπνέει ευρύτατες λαϊκές δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.