ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ...

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, από την Παρασκευή κιόλας, να αναστοχαστεί και να συζητήσει αναλυτικά και σε βάθος το μέλλον της.

Ακόμη κι αν επικρατήσει, όπως βασίμως πιθανολογείται, το Bremain το ποσοστό αυτών που θα έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit θα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ουσιαστικά η Βρετανία θα βγει διχασμένη από το δημοψήφισμα είτε το αποτέλεσμα είναι 51-49% είτε 55-45%.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως το ποσοστό του Brexit προστίθεται στα υψηλά ποσοστά που λαμβάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία (σε 20 δήμους οι υποψήφιοι του "Κινήματος 5 αστέρια" κέρδισαν τους 19!).

Οι ακροδεξιοί στην Αυστρία έχασαν την Προεδρία της χώρας για λίγες μόνον ψήφους κι αυτές από τους Αυστριακούς της διασποράς.

Το AfD, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ, στις εκλογές που θα γίνουν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 5% και να αποχτήσει εκπροσώπηση στη Βουλή.

Στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές θα διεκδικήσει με αξιώσεις να είναι αυτή η διάδοχος του Ολάντ.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα αντισυστημικά κόμματα -είτε αυτά είναι ευρωσκεπτικιστικά και ακροαριστερά είτε ξενοφοβικά και ακροδεξιά- κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Μπορεί να μην είναι, και δεν είναι, ίδια όμως δεν βολεύονται στη σημερινή Ευρώπη.

Πλέον τα σήματα δυσαρέσκειας για τις κυρίαρχες πολιτικές των Βρυξελλών έρχονται από παντού.

Δεν είναι λοιπόν μόνον η Βρετανία το πρόβλημα είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δομικό πρόβλημα στρατηγικής, προσανατολισμού και προτεραιοτήτων.

Ακόμη κι αν κερδίσει το Bremain οι ευρωσκεπτικιστές του Λονδίνου, ο Φάρατζ και ο Τζόνσον, θα έχουν καταγάγει έναν θρίαμβο.

Θρίαμβο ανάλογο με αυτόν του Μπέμπε Γκρίλο στη Ρώμη, το Τορίνο και τις άλλες πόλεις της Ιταλίας.

Αν η Ευρώπη συνεχίσει στον ίδιο δρόμο στην επόμενη επικίνδυνη στροφή, αυτή της Γαλλίας, το ενωσιακό οικοδόμημα μπορεί να εκτροχιαστεί.

Επαναλαμβάνω: τα σήματα που στέλνονται από παντού είναι ανησυχητικά. Οι αντισυστημικές-αντιευρωπαϊκές-εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις προελαύνουν.

Αν η ηγεσία της Ευρώπης συνεχίσει να αγνοεί την πραγματικότητα κλείνοντας τα μάτια στα επερχόμενα και ταυτόχρονα επιμείνει στην πολιτική του γερμανικού οικονομικού καλβινισμού και της ακραίας λιτότητας το πιθανότερο είναι πως σύντομα (σε συνδυασμό και με την έξαρση των φαινομένων της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά και την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση) θα σπάσει τα μούτρα της.

Ενδεχομένως και τον επόμενο χρόνο, το 2017, θα καταδειχθεί (και σίγουρα αν στις ΗΠΑ εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ) πως αυτοί που κυβερνούν την ΕΕ είναι μια χούφτα ανοήτων και ιδιοτελών γραφειοκρατών, που αντί να ενώσουν διαιρούν τους λαούς των κρατών μελών της.

Ο ευρωσκεπτικισμός θα μετατραπεί -ήδη γίνεται- σε αντιευρωπαϊσμό με αποτέλεσμα κυκλώνες αμφισβήτησης να σαρώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στα καθ' ημάς ενδιαφέρον έχει να δούμε αν η ταχεία ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο "σύστημα" των μνημονίων και του αστικού καθεστώτος σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη φτωχοποίηση κοινωνικών δυνάμεων και δη της μεσαίας τάξης θα οδηγήσει -και κυρίως σε τι ποσοστό- επιπλέον δυνάμεις (πέραν του αντικαπιταλιστικού ΚΚΕ και της νεοναζιστικής Χ.Α.) στο στρατόπεδο των αντιευρωπαϊστών-αντισυστημικών.

Γι' αυτά όμως θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 10:57 22/06/2016

  Στο επίπεδο των Κοινωνιών , η συνδετική-καταλυτική ύλη που καθυπότασε τους ολέθριους Εθνικισμούς στην Ευρώπη ήταν οι τραγικές μνήμες από το αίμα δύο Παγκοσμίων πολέμων που έβαψε min 3 γενιές . Ο Κομμουνιστικος Κίνδυνος ήταν υπαρκτός λόγος , αλλά μόνο για τις οικονομικο-πολιτικές ηγεσίες . Τώρα πια οι έφηβοι του 1945 είναι πια >83 ετών, το 3-5% του πληθυσμού , άλλες γενιές πια αποφασίζουν-κυβερνούν-ψηφίζουν… οι μνήμες ξεθώριασαν… οι επέτειοι θεωρούνται πια γραφικές εκδηλώσεις … Η Εθνικιστική έξαρση λόγω Δημοσιονομικής Κρίσης & Μεταναστευτικού, είναι ένδειξη της διάλυσης της ΔιαΕθνοτικής συνοχής όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την ύπαρξη υπερεθνικών Οργανισμών . Οι μορφωμένες ελίτ των κοινωνιών και το κεφάλαιο μπορεί να μεταναστεύει από χώρα σε χώρα, να απολαμβάνει την Παγκοσμιοποίηση, την Σέγκεν , τον ΠΟΑ και να αμβλύνει την Εθνική-Εθνικιστική της υπόσταση-συνείδηση… αλλά αυτοί που μένουν εγκλωβισμένοι-βιδωμένοι ή μεταναστεύουν σε απελπισμένες «αγέλες» είναι το 90% … Στις Πυρηνικές Οικογένειες της Μεταβιομηχανικής κοινωνίας , το μικρό όνομα του πατέρα του παππού του, σχεδόν κανένας δεν το θυμάται … πως να θυμηθείς τον πόνο του στο 1ο μισό του 20 αιώνα … ο πανδαμάτωρ χρόνος … η Ιστορία θα επαναληφθεί νομοτελειακά … δεν είναι μοιρολατρία αλλά ανάγκη επιβίωσης για τις Κοινωνίες να εμπιστευτούν, εμπεριστατωμένα οραματιστές & διορατικούς , πολιτικούς ηγέτες …
  Οι ηγέτες Διαχειριστές-Λογιστές ή «μακάριοι Βούδες» αντενδείκνυται .

 2. Uncle. K 22:34 21/06/2016

  Φίλε Φ.
  Έχω καιρό νά σού γράψω αλλά εσύ μέ νιώθεις και θα μέ συγχωρέσεις.
  Αν καί συμφωνώ στά όσα γράφεις θέλω νά σημειώσω καί εγώ ορισμένες σκέψεις δικές μου γιά τό Θέμα «Brexit».

  Δεν ξέρω αλλά από τήν Παρασκευή, στό κεφάλι τών λοιπών πολιτών τής ΕΕ η Βρεττανία θά είναι «ΕΚΤΟΣ» Ευρώπης ασχέτως αποτελέσματος. Και μέσα νά μείνουν, γιατί οριακά πιθανόν νά υπερισχύσει τό Ναι στήν Ευρώπη καί μάλιστα μετά από τόν φόνο πού έγινε ο οποίος ξανανεκάτωσε τίς τράμπουλες στά μυαλά θα είναι έξω καί δέν θάχει κανένα νόημα η παραμονή της στήν Ευρώπη.
  Γι” αυτό το καλύτερο γιά τήν Ευρώπη καί γι’αυτούς είναι νά φύγουν. Καί άμα θέλουν να ξαναγυρίσουν είτε στο σύνολο της σαν Ενωμένη Βρεττανία είτε πιθανώς σέ 4 κράτη που θά γίνουν και αυτό είναι σίγουρο ,(όπως τό Αμήν στίς εκκλησιές) δηλαδή Αγγλία, Ουαλία , Σκωτία και Βόρειος Ιρλανδία , (όπως και στήν μπάλα) νά ξανακάνουν αίτηση και βεβαίως να ξαναμπούν ιδία βουληση αλλά με όλες παρακαλώ τίς υποχρεώσεις και όλα τά καλά που προέρχονται από τήν Ένωση. Έξτρα λουκάνικο όμως δέν μού φαίνεται νά είναι διατεθημένος να δώσει κανένας.
  Από αναγκαιότητα βέβαια η Ε.Ε καί για δικό της συμφέρον σέ περίπτωση πού τό «Brexit» υπερισχύσει, θα τής παράσχουν ένα παρόμοιο Στάτους όπως έχει τώρα π.χ η Ελβετία καί σ” αυτό εργάζονται ήδη σέ ένα σχέδιο Β! άσχετα μέ τίς απειλές ή τις δηλώςεις του «In is in and out is out» που κάνουν τώρα ορισμένοι πολιτικοί.
  Αλλά τίς όποιες διευκολύνσεις φορολογικές, οδικές ή καί άλλες, που προσφέρονται από το Ιδικο αυτό Καθεστώς θα τις πληρώνουν, πολύ πιθανόν καί περισσότερο από τήν συνδρομή που πληρώνουν τώρα όπως πληρώνει υποθέτω και η Ελβετία.

  Και μέ τούς Γάλλους τό ίδιο θά γίνει άν μιά μέρα υπερισχύσει η ΛέΠέν καί θελήσουν να βγούν. Θέλουν Λέπεν, Λεπέν θα πάρουν .
  Θέλουν AFD οι Γερμανοί; AFD θα πάρουν. Εκεί τά ποσοστά τού AFD είναι πολύ ψηλότερα από όσα γράφεις είναι διψήφιος καί οι Ευρωσκεπτικιστές ακόμη παραπάνω.
  Θέλουν οι Ισπανοι Ποδέμος νά τόν πάρουν, μπορείς νά τους τόν αρνηθείς;
  Γιά τούς Πολωνούς, Ούγγρους, Σλοβάκους, και καί ?..καμμία συζήτηση από Εθνικισμό θά σκάσουν.
  Θά υπαγορεύει η υπόλοιπη Ε.Ε στούς Λαούς τήν εκάστοτε Κυβέρνηση;
  Η Ευρώπη μια μέρα καί σύντομα μάλιστα θα γυρισει στίς ρίζες της στόν Εθνικισμό, στο σκοτάδι σε ένα ας πούμε Δεύτερο μεσαίωνα.
  Η ΕΕ θα μείνει σάν Εμπορικός συνασπισμός κρατών, ένα είδος Συνεργατισμού.
  Η ιδέα όμως τής Ευρώπης θά μείνει στόν δρόμο τουλάχιςτον για μισό καί πάνω αιώνα, θά αναζωπυρωθεί όμως όταν τελειώσουν ή κατά κάποιον τρόπο κανονίσουν
  τά Χρέη των Λαών, όταν βρεθεί ένα τέλος στίς μετακινήσεις πληθυσμών καί αλλάξει τελείως μορφή καί πρόσωπο η Ευρώπη .
  Εμείς τα παιδιά μας και τά εγγόνια μας δέν βλέπω νά ζούμε τήν Πολιτική Ένωση. Και γιά ποιά πολιτική Ένωση καί γιά ποιά Ευρωπαϊκή ιδέα μιλούσαν σήμερα οί Παυλοπουλλος και Τσίπρας με τόν Γιούνκερ; Αυτοί προετοιμάζουν τήν είσοδο τού πρώτου κομματιού τής Ασίας στόν συνεταιρισμό σάν αντίβαρο γιά τις πιθανές απώλειες από τό Brexit

 3. freeman 13:43 21/06/2016

  …… «αντικαπιταλιστικού ΚΚΕ» ….. ΛΑΘΟΣ κ.Φελνίκο ….. «Σταλινοφασιστικού ΚΚΕ» .
  ΑΥΤΗ η μεταχουντική «ΣΤΟΡΓΗ & ΠΡΟΔΕΡΜ» , προς τους σταλινοφασίστες του ΚΚΕ , έθρεψε και θρέφει το αυγό του φιδιού που είναι ο Τσιπρισμός , το 1ο Αστικοφανές στάδιο του Βαλκανικού Μαδουρισμού, το τελικό είναι η Δικτατορία του … Προλεταριάτου , (βλ: σταλινοΦασισμός Διεστραμένων Κομουνιστών ) που 40 χρόνια ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ μας λένε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ότι » ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑ » και η Κουμουνιστερόπληκτη Δημοσιογραφία (το 80% πρώην Κνίτες, νυν φασιστοτσάτσοι της Διαπλοκής ) τους ΑΚΟΥΝΕ με συγκατάβαση-ανοχή θεωρώντας τους γραφικούς ακίνδυνους ιδεολόγους αριστεροφασίστες … άρα ΑΠΟΔΕΚΤΟΥΣ φασίστες … Σε μια Ισχυρή Δημοκρατική Κοινωνία , θα ήταν όντως γραφικοί … αλλά σε έναν καταβεβλημένο ανοσο(δημοκρατικο)κατεσταλμένο Κοινωνικό Οργανισμό μπορεί να αποδειχτούν ΜΟΙΡΑΙΟΙ .
  ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥΣ & ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

  • συμφωνώ για το ΚΚΕ – αυτοί θαυμάζουν τον Κιμ κι εδώ στο ελλαδιστάν χαίρουν θαυμασμού για την….αντικαπιταλιστική στάση τους ! Όταν όμως απολύουν οι ίδιοι κόσμο από τις επιχειρήσεις τους το κάνουν με ….καπιταλιστικό τρόπο!

   δυστυχώς στο ελλαδιστάν είμαστε εγκλωβισμένοι στην ιρανικού τόπου δεξιά της δραχμής, του τσολιά, κι της ανίερης εκμετάλλευσης της εκκλησίας, κι από την άλλη έχουμε την ακροαριστερά του σύριζα κι των ένοπλων τμημάτων που αυτός ελέγχει, κι φυσικά το ….τιμημένο σταλινικό ΚΚΕ.
   κατά τ άλλα μας φταίει το μνημόνιο για το χάλι μας

 4. ξέχασα ν αναφέρω τους δημοσιογράφους που αποτελούν καρκίνωμα για την ελληνική πολιτική ζωή. Τα σκάνδαλα πάνε κι έρχονται, όλοι γνωρίζουν, όλοι λίγο ως πολύ επωφελήθηκαν από κρατικό χρήμα αλλά ο Μαυρίκος έφταιγε για όλα…

 5. τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς είναι θράσος να κατηγορούμε την Ευρώπη – οι πόλεις μας είναι θεοβρώμικες, η δικαιοσύνη δε λειτουργεί, τα νοσοκομεία τα λυμαίνονται γιατροί-φαρμακευτικές, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι παιδιά ενός …ανώτερου θεού, οι αγρότες δεν πληρώνουν τίποτα, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν φοβερά προνόμια, η εκκλησία δεν πληρώνει τίποτα, κι εμείς κατηγορούμε για το χάλι μας τους …καλβινιστές !
  μακάρι να έρθουν αυτοί να μας κυβερνήσουν μπας κι γλυτώσουμε από τον Πάκη, τον Αλέξη, τον Κυριάκο κι τ άλλα παιδιά…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.