ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται στοιχηματικά η παραμονή στην ΕΕ

Η δολοφονία της Τζο Κοξ άλλαξε το κλίμα-Χάνει έδαφος το Brexit!

Η δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ άλλαξε το κλίμα στη Βρετανία και στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της Πέμπτης το Brexit φαίνεται πως χάνει έδαφος.

Η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε  φθάνοντας το 67%, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ είχε πέσει μέχρι και στο 60% χθες προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.

jo

Εν τω μεταξύ, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης για το δημοψήφισμα η οποία επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα.
Τα δύο στρατόπεδα, υπέρ της παραμονής και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ανέστειλαν χθες τις προεκλογικές εκστρατείες τους μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ, στη βόρεια Αγγλία.

a

Πολλά MME και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων αποφάσισαν να καθυστερήσουν τη δημοσίευση νέων δημοσκοπήσεων πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τη δολοφονική επίθεση έδιναν προβάδισμα στην εκστρατεία της «εξόδου» έναντι εκείνης της »παραμονής».

Πενθεί η Βρετανία

Την ίδια ώρα η Βρετανία πενθεί την 41χρονη βουλευτή Τζο Κοξ, που ένας άνδρας σκότωσε με πιστόλι και μαχαίρι.

b

Η Κοξ, μια βουλευτής των Εργατικών η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέσα στον δρόμο, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους της κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ στην περιφέρειά της κοντά στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, από έναν άνδρα που μάρτυρες είπαν πως φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία).

c

Ο θάνατός της διαπιστώθηκε 48 λεπτά αργότερα από έναν γιατρό ασθενοφόρου που προσπάθησε να σώσει τη ζωή της. Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ανακτήθηκαν όπλα, ανάμεσα στα οποία ένα πιστόλι.

Ο φόνος προκάλεσε αμέσως την αναστολή της εκστρατείας για το δημοψήφισμα για την ΕΕ, οι τόνοι στην οποία γίνονται όλο και πιο οργισμένοι και δηλητηριώδεις, περιλαμβανομένων προσωπικών κατηγοριών, καθώς και μια οργισμένη συζήτηση για θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία.

Αν και τα κίνητρα του δολοφόνου δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα σαφή, κάποιοι λένε πως η συμπάθεια για την Κοξ, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, μπορεί να ενισχύσει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής, που δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπολείπεται εκείνης υπέρ της αποχώρησης.

d

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση να συζητήσει το κίνητρο της επίθεσης.

«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι' αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους», δήλωσε ο σύζυγος της Κοξ, ο Μπρένταν.

«Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω απ' όλα να συμβούν τώρα, ένα, τα πολύτιμα παιδιά μας να πλημμυρίσουν με αγάπη και, δύο, να ενωθούμε όλοι για να πολεμήσουμε το μίσος που τη σκότωσε».

Οι σημαίες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κοινοβούλιο και στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, κυματίζουν σήμερα μεσίστιες. Στο Μπίρστολ, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε αγρυπνία σε μια τοπική εκκλησία.

Με ιστορικό ψυχικής νόσου ο δολοφόνος-Αναφορές και για νεοναζιστικό παρελθόν

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το όνομα του δράστη της δολοφονίας είναι Τόμας Μέιρ.

Μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, είπαν πως ο Μέιρ δεν είχε εκφράσει ποτέ έντονες πολιτικές απόψεις, ανέφερε η εφημερίδα Guardian.

»Έχει ένα ιστορικό ψυχικής νόσου, όμως είχε βοήθεια», είπε ο αδελφός του, ο Σκοτ Μέιρ, σύμφωνα με την Guardian. «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι καθόλου πολιτικοποιημένος. Δεν ξέρω καν τι ψηφίζει», πρόσθεσε.

killer

kox b

Πάντως μια αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα που έχει έδρα την Αλαμπάμα, η Southern Poverty Law Center (SPLC), ανέφερε στον ιστότοπό της πως περιήλθαν στην κατοχή της αρχεία που δείχνουν ότι κάποιος Τόμας Μέιρ είχε επαφές από το 1999 με τη νεοναζιστική οργάνωση National Alliance (NA, Εθνική Συμμαχία).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.