ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Ρουσφετολογικές εξαγγελίες»

Η «μαύρη βίβλος» της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη «δόξα» του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση, εξέδιδε και από μία «μαύρη βίβλο» για όλα τα κακώς κείμενα της τότε κυβέρνησης, ζήλεψαν στο ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν να θεωρούν θεμέλια λίθο για την καλή λειτουργία του κράτους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
pasok

Στη δική τους«μαύρη βίβλο» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Αυτοδιοίκηση,λοιπόν, στηλιτεύουν την ανακολουθία λόγων και έργων της «νεομνημονιακήςσυγκυβέρνησης», όπως την χαρακτηρίζουν. Αναδεικνύουν σειρά «αντιαυτοδιοικητικών’παρεμβάσεων, που προκαλούν μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών των ΟΤΑ, ενώαποδεικνύουν πως αντί να επιλύεται, επιδεινώνεται η κατάσταση σε δομές κοινωνικήςπολιτικής και αντιμετώπισης της φτώχειας ή σε τομείς όπως η διαχείριση τωναπορριμμάτων. Καταγγέλλουν ακόμα τον νόμο Κατρούγκαλου ως ‘αντιασφαλιστικό’,σημειώνοντας ότι αυξάνει τις επιβαρύνσεις των ΟΤΑ και απαγορεύει στο μέσο της θητείαςτους, την ενασχόληση με τα κοινά για συνταξιούχους αιρετούς. Στον βαθμό που δενθα συμμορφωθούν, μάλιστα, επιβάλλει τη διακοπή καταβολής της σύνταξής τους. Στομακροσκελές κείμενο που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη, τέλος, καταγγέλλονται «ρουσφετολογικέςεξαγγελίες» και «μικροδιευθετήσεις»…

Ειδικότερα,στον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, μιλούν για «πολιτικήαπέχθεια» της κυβέρνησης σε κάθε θεσμό λαϊκής κυριαρχίας που δεν ελέγχεταικυβερνητικά ή κομματικά και την εντοπίζουν σε σειρά ‘αντι-αυτοδιοικητικών’παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ως εξής :

- Ανεπάρκειακατανόησης και στήριξης του κοινωνικού έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πουφαίνεται σε απλήρωτους για μήνες εργαζομένους των κοινωνικών δομών, κοινωνικάπρογράμματα σε αδιέξοδο, δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στον αέρα κ.ο.κ.

- Σταοικονομικά της Αυτοδιοίκησης μιλούν για ‘εκτροχιασμό κάθε προγραμματισμούαπόδοσης των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολύμηνο πάγωμα του ΕΣΠΑ,παύσεις εργασιών στα έργα ΟΤΑ, μη απόδοση ακόμα και των περιορισμένων πόρων,κατάρρευση της τοπικής φοροδοτικής ικανότητας με δραματική μείωση τωνανταποδοτικών εσόδων εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που επιβάλλεται, αλόγιστηδημοσιονομική επιβάρυνση και διόγκωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση του φόρουζύθου υπέρ Δήμων κ.ο.κ

- Απορρύθμισητων δικαιωμάτων του προσωπικού και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με μεγάληοικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ, ως απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου. «Τιμωρεί τουςσυνταξιούχους που υπηρετούν την τοπική δημοκρατία και χάνουν, απροειδοποίητα,στο μέσο της θητείας τους, τη σύνταξή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναιπλέον προσιτή μόνο σε όσους έχουν μεγάλη οικονομική ευχέρεια ή στοχεύουν σειδιοτελείς σκοπούς», λένε.

- Πρώτηφορά Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και επίθεση με ΠΝΠ σταταμειακά τους διαθέσιμα.

- Παιδαριώδηςπροσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων, με μηνύσεις της κυβέρνησης κατάδημάρχων, αντιφατικούς χειρισμούς για τα ΣΔΙΤ, νομοθετικές απόπειρες περιστολήςαυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων στη διαχείριση αποβλήτων κ.α.

- Θεσμικήυποβάθμιση και παράλληλη διόγκωση του κράτους που πολλαπλασιάζει τις δαπάνεςκαι αυξάνει τη γραφειοκρατία και την κρατική αναποτελεσματικότητα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στο ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλουν και ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιέχει «σκόρπιες ρουσφετολογικές μικροδιευθετήσεις, έως και άρση καταλογισμών», ενώ αντίθετα δεν υιοθετεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις των συλλογικών οργάνων της ΤΑ. «Δεκαεπτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, οι κήρυκες του αντιμνημονίου τι έχουν να επιδείξουν ως έργο; Θυμάται κανείς τις καταγγελίες για τις περικοπές στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών της δομών; Υπάρχει κάποιος που τολμά σήμερα στα σοβαρά να υποστηρίζει την ανατροπή του Καλλικράτη, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 χέρι-χέρι με τη ΝΔ; Ή μήπως η παντελής απουσία σχεδίου για το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση,διαχρονικά, τόσο της Δεξιάς όσο και της δήθεν Αριστεράς, ταιριάζει με το κοινόλαϊκιστικό τους παρελθόν;», αναρωτιούνται, αντιπαραβάλλοντας τις ολοκληρωμένεςμεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και έχουν ήδη τεθεί σε ευρεία διαβούλευση…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.