ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη

Γ. Παπανδρέου: Εθνικό συμβόλαιο που θα γίνει κτήμα του ελληνικού λαού

Σκληρή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.
giorgos

Ο κ. Παπανδρέου μιλά σε πολιτική συγκέντρωση του Κινήματος στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Παλάς». Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης-έστω-της στοιχειώδους συναίνεσης, προκειμένου η χώρα να εξέλθει της κρίσης.

«Βασική διαφορά σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Όλοι πλέον παραδέχονται αυτό που χρόνια υπογραμμίζαμε και κανείς δεν μας άκουγε: Αν στοιχειωδώς είχε στηριχθεί η προσπάθειά μας το 2010, σήμερα η Ελλάδα θα είχε προ πολλού βγει και από την κρίση και από τα Μνημόνια. Αντί για αυτό, Έσκιζε τα Μνημόνια ο ένας, τα καταργούσε με ένα νόμο ο άλλος, και όλοι μαζί εκμεταλλευόντουσαν την οργή του κόσμου στο Σύνταγμα. Δεξιά είχαμε τα Ζάππεια, Αριστερά τις αυταπάτες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Η έλλειψη εθνικής συνεννόησης συρρίκνωσε τις δυνατότητες καλύτερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Και το χειρότερο: συνοδεύτηκε από εκρήξεις δεξιάς και αριστερής δημαγωγίας και ανορθολογισμού», σημείωσε ο πρόεδρος του Κινήματος.

«Σήμερα - Ουδείς δικαιούται να δηλώνει αυταπάτη ως προς αυτό. Όλοι εξαπάτησαν συνειδητά.
Αποτέλεσμα; Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, χρειάστηκαν άλλα δύο μνημόνια, απαιτήθηκαν εντελώς αχρείαστες επιπρόσθετες θυσίες χωρίς τελειωμό, για να αποδειχθεί στην πράξη και να αποδεχθούν όλοι εκτός από κάποιες γραφικές περιπτώσεις, κάποια αυτονόητα πράγματα που λέγαμε εξαρχής:Ότι, στη διεθνή οικονομία, στη διεθνή πολιτική, όποιοι κι αν είναι οι δεσμοί, όποιες κι αν είναι οι συμπάθειες, καμία χώρα, κανένας δεν δανείζει χαριστικά τα χρήματα των συμπολιτών του  και καλά κάνει», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η αλλαγή πορείας προς το καλύτερο, απαιτεί και προϋποθέτει υπέρβαση του ίδιου του εαυτού μας. Να υπερβούμε τις χειρότερες νοοτροπίες μας, για να απελευθερώσουμε το απίστευτο δυναμικό μας για πρόοδο. Και κυρίως να μάθουμε από αυτά που πάθαμε. Όσο η πολιτική διεξάγεται με όρους αρένας, ''ο θάνατός σου, η ζωή μου'', όσο η έφοδος και παραμονή στην εξουσία παραμένει αποκλειστικός αυτοσκοπός,  Όσο η ιδιοποίηση του κράτους είναι ο κυρίαρχος στόχος, τίποτα δεν θα διορθωθεί, τίποτα δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Τι χρειάζεται η χώρα

«Πρώτον, κατανόηση του πραγματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.  Όσο η κυρίαρχη αφήγηση εντοπίζει το πρόβλημα της χώρας στο 2010 και στο Μνημόνιο, και όχι σε όσα έγιναν μέχρι το 2009,
είναι αδύνατον να πάμε μπροστά.  Πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται, δεν λύνεται», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το δεύτερο που χρειάζεται είναι ένα εθνικό σχέδιο, ένα εθνικό συμβόλαιο, που να αντιμετωπίζει και να απαντά στα πραγματικά προβλήματα.  Ένα σχέδιο δικό μας, που να γίνει κτήμα του Ελληνικού λαού.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και ριζικά τις αιτίες της κρίσης.  Χρειαζόμαστε λύσεις-σπαθί που κόβουν το γόρδιο δεσμό… στην απονομή δικαιοσύνης,  στην παραγωγή πλούτου,  στο φορολογικό σύστημα,  στο ασφαλιστικό σύστημα, στο εκπαιδευτικό σύστημα, και τέλος στη λειτουργία του τρίπτυχου δημόσιο - θεσμοί - πολιτικό σύστημα».

«Και το τρίτο που χρειάζεται, είναι η έστω μίνιμουμ συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών δυνάμεων.  Ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.  Όπως όταν πρότεινα τότε, να διαπραγματευτούμε από κοινού με την τρόϊκα Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Όπως έκανε η Πορτογαλία», είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

Ολόκληρη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού εδώ.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γιατί δεν βγαίνει ο κ. Καραμανλής να απαντήσει στον Παπανδρέου; οεοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Δεν εχει σημασια η προτίμηση η δική μου αλλά το ότι ο Τσίπρας αντια να ειναι στην ουρά ως αποδειγμένα ακατάλληλος για πολιτικός όπως αποδείχτηκε ήδη με οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχουν περάσει πιπο πολλά από εκατό χρόνια και οι έλληνες εξακολουθουν να προτιμούν το Γουλημή!!!!

    • S. Porky 13:15 19/06/2016

      Α! Σε παρακαλώ κε Μαθιόπουλε, αν το αναλύσεις σε βάθος χρόνου και τόπου είναι αληθές. Από το DNA των αρχηγών εξαρτώνται όλα. Τι νομίζεις δηλαδή, η μεγάλη ερώτηση είναι τι θα απογίνουν οι γόνοι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.