ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Σε κλίμα έντασης-Τσακαλώτος :Διευκρινιστικού χαρακτήρα οι τροπολογίες

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα-"ουρές" (Live)

Στη Βουλή συζητούνται οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα και ενσωματώνονται σε νομοθετικές διατάξεις.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες, και με τις οποίες αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι στις τροπολογίες θα υπάρχουν σκληρότερα μέτρα και τόνισε ότι πρόκειται, κυρίως, για διευκρινιστικές αλλαγές. «Κανείς που ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου, δεν θα έχει λόγο να μην ψηφίσει και τώρα τις τροπολογίες», σημείωσε.Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο επεσήμανε ότι με τις τροπολογίες δεν γίνεται σκληρότερος, απλά διευκρινίζονται ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία οφείλεται σε ανωτέρα βία, ή φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, αυξάνεται για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Για τα ειδικά μισθολόγια, δεν θα ισχύσει το πάγωμα των ωριμάνσεων για τη διετία 2017-2018, προκειμένου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα, που μπορεί να προέλθουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία περιλαμβάνονται στην τροπολογία, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, αυτή η δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα προκαλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «βρει κάποιο αφήγημα», αφού τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε, ότι θα πέσει η κυβέρνηση, δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν θα εκταμιευθεί η δόση, έχουν διαψευστεί.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη διαφωνία της να συζητηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας και αφορούν την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων και προβλέπουν μεταξύ άλλων, βελτιωτικές αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ΕΝΦΙΑ, ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ειδικά μισθολόγια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε εύλογες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ψηφιστούν σήμερα οι νέες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης και μέσα στον Ιούνιο να εκταμιευτεί η πρώτη δόση. Υπενθύμισε παράλληλα ότι και στο παρελθόν, την περίοδο 2010-2014, ακολουθήθηκε επανειλημμένα η ίδια διαδικασία τουλάχιστον, όπως είπε, 20 φορές, καθώς υπήρχαν έκτακτες συνθήκες στη χώρα.

«Δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε σήμερα πιο σωστά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό να γίνει καθεστώς», παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείου του έχει βρει όλους τους κωδικούς και από πού θα γίνουν οι περικοπές που θα καλύψουν τα αντίστοιχα ποσά για τις Ένοπλές Δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ειδικά μισθολόγια τους.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καμμένος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο, τονίζοντας ότι ενισχύουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμφωνία για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδα -Ισραήλ, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ποτέ δεν πρόκειται να εμπλακούν ή να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη χώρα μας με συμμαχικές ή φιλικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», διευκρίνισε ότι «αφορά ουσιαστικά τον μετασχηματισμό του FIR» και τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα υφιστάμενα εναέρια σύνορα.

«Από τη μεριά των νατοϊκών δυνάμεων υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», ανέφερε ο κ. Καμμένος, και σημείωσε ότι οι παραβιάσεις γίνονται μόνο από την Τουρκία, ωστόσο τις τελευταίες 15 μέρες «υπάρχει μεγάλη μείωση».

Τις συμφωνίες ψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που τις καταψήφισε όλες, και τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «παρών» για τη συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ και όχι για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση τη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.