ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπλήξεις και ανατροπές

Οι τροπολογίες με τα πρόσθετα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται στη Βουλή

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
vouli

Στις τροπολογίες προβλέπονται μεταξύ άλλων το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια από 1/1/2017 καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «οι δανειστές δέχτηκαν τα προτεινόμενα ισοδύναμα». Σε ο,τι αφορά στο ΕΚΑΣ, δεν θα επιστραφεί αναδρομικά από όσους συνταξιούχους το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς η εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα γίνει από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, το ποσό που δεν θα επιστραφεί από τους δικαιούχους, θα κοπεί από 1-1-2017, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την εξοικονόμηση που προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τα 2016 και 2017.

Η δεύτερη τροπολογία αλλάζει τον τρόπο διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Η τρίτη ρύθμιση αυξάνει τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες και τροποποιεί ρυθμίσεις του «κόφτη», ενώ η τελευταία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς όμως διατάξεις σχετικές με τα δάνεια που καλύπτονται από την εγγύηση του δημοσίου.

Ειδικά μισθολόγια

Στην διάταξη για τα ειδικά μισθολόγια και ειδικότερα το πάγωμα των προαγωγών και των ωριμάνσεων ακολουθήθηκε ή μέση λύση . Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί το μέτρο να μην εφαρμοστεί αν επιλεγούν ισοδύναμα μέτρα (και συμφωνηθούν με τους θεσμούς) αλλά το πακέτο αυτό θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και όχι μέχρι και τις 31/12/2016 που προβλέπονταν στην διάταξη που είχε ψηφιστεί πριν από περίπου 10 ημέρες.Σε άλλη διάταξη η τροπολογία προβλέπει αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 57% για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π), Μισθολόγια.

Αποκρατικοποιήσεις-υπερταμείο

Με τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις δίνεται μετά από απαίτηση των δανειστών η ασυλία από κάθε ποινική ευθύνη για αποφάσεις των μελών του ΔΣ έναντι τρίτων και για πράξεις ή παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με εξαίρεση την αμέλεια ή τον δόλο. Στο μέτρο που η απόφαση είναι εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση του Οργάνου είναι δεσμευτική. Σε κάθε περίπτωση σε περιπτώσεις διώξεων έναντι των μελών του ταμείου επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως.

«Κόκκινα» δάνεια

Μπορεί να μην υπήρχε διάταξη σχετικά με την ένταξη η μη στην αγορά δανείων αυτών που έχουν την εγγύηση του δημοσίου αλλά ρυθμίζονται άλλα θέματα που αφορούν κόκκινα δάνεια.Συγκεκριμένα:
Διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση ο αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να το αυξάνει σε βάρος του δανειολήπτη.
Επίσης σε περίπτωση εγγραφής σε υποθηκοφυλακείο, ενεχυροφυλάκιο ή κτηματολόγιο τα έξοδα του δανειολήπτη δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνούν τα 20 ευρώ.

Δημοσιονομικός κόφτης

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη, ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές δαπανών θα υπολογίζονται σε καθαρή βάση, δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στα έσοδα που θα έχει η περικοπή δαπανών βάσει των ορίων που θα θέτει το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης (TMU) . Επίσης περιλαμβάνονταν τεχνική βελτίωση και στον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι εκάστοτε περικοπές δαπανών όταν υπάρχει απόκλιση από την δημοσιονομικό στόχο.

Αγορά ενέργειας

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τροπολογία ρυθμίζει αλλαγές που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.Επίσης επανακαθορίζεται από πέντε μήνες σε τέσσερις η διάρκεια του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Ορίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα πρέπει να οριστεί διεθνής εκτιμητής ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει εύλογο τίμημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ σε αναπλήρωση της απώλειας του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.