ΚΟΣΜΟΣ

Οκινάουα

Ιαπωνία: Διαδηλώσεις για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων

Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες συμμετείχαν σήμερα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μέσα στα τελευταία 20 χρόνια κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί Οκινάουα, παρά την αποπνικτική ζέστη, που επικρατεί στην περιοχή.

Η διαδήλωση σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τους κατοίκους του νησιού, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση των σχεδίων για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης των Αμερικανών πεζοναυτών (Futenma air station) σε άλλη περιοχή του νησιού, που είναι λιγότερο κατοικημένη.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι στη σημερινή διαδήλωση στο κεντρικό πάρκο της πόλης Νάχα, συμμετείχαν 65.000 άνθρωποι.

“Η Ιαπωνία είναι ενιαία, καθώς όταν πληγώνεις το μικρό σου δακτυλάκι, όλο το σώμα νιώθει τον πόνο. Θέλω από τον Άμπε να νιώσει τον πόνο της Οκινάουα,” δηλώνει ο 70χρονος Σιγκενόρι Τσουχάκο, που συμμετείχε στη διαδήλωση επειδή η εγγονή του έχει την ίδια ηλικία με την 20χρονη Ρίνα Σιμαμπουκούρο που δολοφονήθηκε πρόσφατα, ενώ ως ύποπτος για τη δολοφονία, συνελήφθη στέλεχος του πολιτικού προσωπικού των βάσεων.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Οκινάουα έχει αναβαθμισμένη στρατηγική αξία για αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.