ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Υποκριτικά βεγγαλικά

Παρά τους φανφαρονισμούς περί «οκταετίας», στο Μαξίμου μάλλον διαβάζουν και τις δημοσκοπήσεις. Εκεί όπου αποτυπώνεται η βουτιά στη δημοτικότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και η πολυτραυματισμένη εικόνα της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού τον οποίον 3 στους 4 ερωτώμενους, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν τον εμπιστεύονται πλέον.

Ωστόσο οι πιο νουνεχείς στο ίδιο ποζάτο μέγαρο δεν στέκονται μόνο στις αποτιμήσεις της συγκυρίας. Προβλέπουν πως μετά τα μπάνια του λαού θα ακολουθήσει ένα βαρύτερο φθινόπωρο. ¨Όταν πια χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροϊδιοκτήτες, δανειολήπτες, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν υποστεί αισθητά τις συνέπειες των κυβερνητικών μέτρων, ενώ θα επίκειται και η καταιγίδα των ακραίων ανατροπών στα εργασιακά.

Προφανώς, τα συνετότερα κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τη κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας τους, εξ αιτίας του απαράδεκτα σκληρού πακέτου των μέτρων τα οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση τους. Ήδη ψάχνουν φρονίμως να ανασύρουν κάποια από τις παλιές του υποσχέσεις, τις οποίες δεν έχουν ακόμη πλήρως ευτελίσει, για να αντεπιτεθούν επικοινωνιακά.

Κάπως έτσι προέκυψε εσχάτως και η επαναφορά του αιτήματος για εφαρμογή της απλής αναλογικής. Εξάλλου- όσοι ακόμη μπορούν να θυμηθούν τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν υποστούν από τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες του αμνησία δια τεχνητής λοβοτομής- αυτό ήταν ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έφερνε η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστερά στη Βουλή.
Και το οποίο ξεχάστηκε, όπως και τόσα άλλα πάγια αιτήματα της παραδοσιακής Αριστεράς. Ειδικότερα τοπ συγκεκριμένο λησμονήθηκε, χάρη στην επωφελή προικοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους των 50 εδρών από αυτό το καλπονοθευτικό σύστημα, όπως άλλοτε το χαρακτήριζε. Το ότι τη κυβέρνηση το επαναφέρει σήμερα δεν έχει να κάνει με τη προσήλωση της στην πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Κάθε άλλο. Το εκτοξεύει ως πυροτέχνημα για να μετρήσει αντιδράσεις.

Ήδη επιχειρεί με μισόλογα και ρητορικές γαρνιτούρες να πείσει το εκλογικό σώμα, αλλά με το μάτι στραμμένο στις διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι για το νέο εκλογικό νόμο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου. Τρίχες, μετά συγχωρήσεως. Διότι, εν προκειμένω, δεν πρόκειται για μέριμνα αποφυγής μιας ακραίας βουλευτικής δυσαναλογικότητας στην οποία εγκρύπτεται μία σοβαρή κρίση αντιπροσώπευσης. Εδώ πρόκειται για συνειδητό ψάρεμα σε θολά νερά.

Αντιπαρέρχομαι το επιχείρημα ότι, στην πραγματικότητα απλή, ανόθευτη αναλογική δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στον κόσμο. Και ομοίως ξεπερνώ ότι η εφαρμογή της δυσχεραίνει, αν δεν καθιστά ανέφικτη, τη συγκρότηση βιώσιμων κυβερνήσεων. Στέκομαι μόνο στο έσχατο ατού του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν κατατεθεί μια τέτοια πρόταση από τον πρωθυπουργό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην αντιπολίτευση να την απορρίψει δεδομένου ότι την κατάργηση θα την έχει εισηγηθεί αυτός που προσφάτως τις καρπώθηκε.

Μα ακριβώς εδώ συμπυκνώνεται όλη η πολιτικάντικη υποκρισία της παρούσας κυβέρνησης. Η ενδεχόμενη πρόταση εφαρμογής της απλής αναλογικής με το νέο εκλογικό νόμο δεν αποτελεί υλοποίηση παλιότερης θεσμικής της δέσμευσης , ούτε συνιστά μια απαραίτητη και ώριμη πλέον επιλογή της για το καλό της χώρας .

Ανταποκρίνεται μόνο στην επιδίωξη της να εμποδίσει την αξιωματική αντιπολίτευση να σχηματίσει , πιθανή αυτοδύναμη, κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον. Και σε αυτή της την επιμονή έχει βγει προς άγραν πελατών. Κυρίως προς τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία το συγκεκριμένο σύστημα ευνοεί εκλογικά για την ανάδειξη περισσότερων βουλευτών.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι για να ισχύσει ένας νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές , αυτός θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση απλώνει παραγάδι στην πιο ευάλωτη, όπως νομίζει, κομματική μαρίδα για να αθροίσει τον κρίσιμα επιθυμητό αριθμό.

Βεβαίως και πέρυσι τέτοια εποχή, τον Ιούνιο του 2015, συγκροτούσε άνετα τον ίδιο αναγκαίο αριθμό για να περάσει την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο, όταν εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία Βενιζέλου είχε καταθέσει –για τους δικούς του λόγους - στη Βουλή πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση την είχε απορρίψει , σχεδόν μετά βδελυγμίας.

Σήμερα, αντίθετα, που ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει την κατακρήμνιση των ποσοστών του ως αποτέλεσμα της ολέθριας κυβερνητικής πολιτικής του, σπεύδει να προωθήσει νέο εκλογικό νόμο. Υπενθυμίζοντας ότι “ η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας”. Λόγια κάποιου Βλαδίμηρου Λένιν , που αμφιβάλω πλέον αν κάποια κυβερνητικά στελέχη που πλασάρονται ως αριστεροί τον έχουν έστω και ακουστά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.