ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η τελική φάση της δίκης

Υπόθεση Πιστόριους: Πλησιάζει η ώρα για την επιβολή ποινής

Ξεκίνησε η τελική φάση της δίκης του Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, διαδικασία που θα τον οδηγήσει στη φυλακή.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, που αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα, ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης θα γνωρίζει πόσο χρόνια κάθειρξης θα πρέπει να εκτίσει για τη δολοφονία της Στέενκαμπ το 2013, για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως υπόπτου για φόνο, περιμένει να μάθει την ποινή του. Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους.

Πρωτοδίκως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Ωστόσο, η εισαγγελία άσκησε έφεση και πέτυχε τα γεγονότα να επαναχαρακτηριστούν φόνος.

Η πολιτική αγωγή δεν έχει καμία αμφιβολία πως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε σκοπό να σκοτώσει πυροβολώντας με τέσσερις σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος στο ύψος ενός ανθρώπου πίσω από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας όπου βρισκόταν το θύμα.

Βάσει του νόμου, ο Πιστόριους κινδυνεύει θεωρητικά με ποινή 15 χρόνων τουλάχιστον.

Τουλάχιστον αυτό θέλει η εισαγγελία, που ζητά αυστηρή εφαρμογή του ποινικού κώδικα: «Όταν ο φόνος δεν είναι προμελετημένος και πρόκειται για την πρώτη καταδίκη, ο νόμος προβλέπει ένα ελάχιστον 15 ετών», εξήγησε εκπρόσωπός της.

Δεν κατέθεσε

Οι δικαστές ανέμεναν πως στη διαδικασία σήμερα ο Πιστόριους θα μιλούσε στο δικαστήριο, εκφράζοντας τις τύψεις του. Ωστόσο, αν και ο Πιστόριους πήγε στο δικαστήριο, αλλά δεν κατέθεσε, διότι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κλήση στην έδρα ενός ψυχολόγου, μάρτυρα της υπεράσπισης.

Ο ψυχολόγος δήλωσε ότι ο αθλητής πάσχει από κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

«Έχει παρουσιάσει ενδείξεις και συμπτώματα μετατραυματικών προβλημάτων, ανησυχίας και κατάθλιψης», δήλωσε ο ψυχολόγος Τζόναθαν Σολτς.

«Αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καταθέσει. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή», πρόσθεσε.

Στη δίκη παρίσταται και ο πατέρας του Όσκαρ Πιστόριους, αλλά και ο πατέρας του θύματος, Μπάρι Στέενκαμπ.

Ο Στέενκαμπ μπορεί να ζητήσει και να πάρει τον λόγο για να ζητήσει την επιβολή αυστηρής ποινής.

Οκτώ έως δώδεκα χρόνια

Μετά την πρώτη καταδίκη του, ο πρώην αθλητής εξέτισε ποινή ενός έτους προτού τεθεί υπό περιορισμό κατ΄οίκον, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Νότιας Αφρικής.

Όπως ορίστηκε, ο Πιστόριους δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του παρά μόνο σε καθορισμένες ώρες και δεν μπορούσε να απομακρυνθεί περισσότερα από 20 χιλιόμετρα χωρίς άδεια.

Πλέον, θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής του προτού μπορέσει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.

Οι δικαστές εκτιμούν ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ έως δώδεκα χρόνων, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της αναπηρίας του.

Έξω από το δικαστήριο περίπου είκοσι υποστηρικτές του Όσκαρ Πιστόριους αψήφησαν τη βροχή και το κρύο για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

«Αξίζει να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», δήλωσαν κάποιοι στα ΜΜΕ.

Επίσης είχαν κρεμάσει ένα πανό που έγραφε: «Προδικασμένος από την πρώτη μέρα = παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.