ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα καταρρίπτει τον μύθο

Ισότητα και στις σεξουαλικές ορμές γυναικών και ανδρών

Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο η οποία δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, εστίασε στη συμπεριφορά των ζευγαριών που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις ή γάμους αναφορικά με τη σεξουαλική τους επιθυμία και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν την ίδια σεξουαλική ορμή και επιθυμία με τους άντρες.
sex1

Η μελέτη περιλαμβάνει τρεις έρευνες σε 229 ζευγάρια 18 έως 68 ετών που ήταν πολλά χρόνια μαζί.  Τα ζευγάρια που ήταν μαζί έξι χρόνια κατά μέσο όρο, ανέφεραν ότι έκαναν σεξ κατά μέσο όρο μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Στην πρώτη έρευνα, 44 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγιο για τρεις εβδομάδες στο οποίο ανέφεραν το δικό τους επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας κάθε μέρα, καθώς και την αντίληψή τους για το επίπεδο επιθυμίας του συντρόφου τους, και το επίπεδο ικανοποίησής τους μέσα στη σχέση. Στη δεύτερη έρευνα, 84 ζευγάρια πήγαν στο ερευνητικό εργαστήριο μία φορά και απάντησαν σχετικά με το γενικό επίπεδο της επιθυμίας τους, την αντίληψή τους για την επιθυμία του συντρόφου τους και την ευτυχία τους στη σχέση. Στην τρίτη, 101 ζευγάρια κράτησαν ημερολόγιο για τρεις εβδομάδες, κάνοντας αναλυτική έκθεση σχετικά με τα τρία αυτά ζητήματα. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν ποια ήταν τα κίνητρα κάθε μέρα για να αποφύγουν τη σεξουαλική απόρριψη.

Και οι τρεις έρευνες έδειξαν ότι, οι άνδρες πιστεύουν λανθασμένα πως οι γυναίκες δεν επιθυμούν πια να έχουν τόσο ενεργή σεξουαλική ζωή με τους ίδιους και γι αυτό δεν κάνουν προσπάθειες, από φόβο μήπως ακούσουν κάτι αρνητικό.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Προαγωγής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, Dr Kristen Mark, επεσήμανε ότι παρόλο που το στρες της καθημερινότητας, οι πιεστικές υποχρεώσεις και η ρουτίνα μπορεί να μειώνουν τη συχνότητα του σεξ, η επιθυμία δεν μειώνεται. Η Dr Mark, πιστεύει μάλιστα ότι το σεξουαλικό πάθος σε ένα ανδρόγυνο ή ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια σε σχέση δεν μειώνεται με το χρόνο, αντίθετα όπως λέει, μπορεί να γίνεται πιο δυνατό αν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ τους, ακόμα και αν η συχνότητα των επαφών τους δεν είναι μεγάλη.

Οπως ανέφερε η Dr Mark, μελέτη της Κοινωνικής Οργάνωσης της Σεξουαλικότητας,  η οποία έγινε το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη στον τομέα, αποκάλυψε ότι:

  • Σχεδόν το 80% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ μερικές φορές το μήνα ή και περισσότερο.
  • 32% των παντρεμένων ζευγαριών κάνουν σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
  • 47% των παντρεμένων ζευγαριών αναφέρουν σεξ μερικές φορές το μήνα.
  • Λιγότερο από το 10% των παντρεμένων ζευγαριών ανέφεραν ότι η τελευταία τους σεξουαλική εκδήλωση διήρκεσε μία ώρα ή περισσότερο.

Μπορεί οι άντρες να έχουν μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές κατά μέσο όρο, όμως οι έρευνες που αφορούν μακροχρόνιες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται όταν το ζευγάρι είναι μαζί πάνω από 3 χρόνια, έχουν όλες δείξει ότι οι γυναίκες είναι ισότιμος «εταίρος» στη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό αποδεικνύει και η αξιολόγηση 31 μελετών που έγινε πέρσι τον Ιούνιο και τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Current Sexual Health Reports”. Η συνολική αξιολόγηση διαπίστωσε ό,τι και η νέα μελέτη, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη σεξουαλική ορμή και επιθυμία. Γι αυτό οι άντρες καλό θα είναι, όπως τονίζει η Dr Mark, να απαλλαγούν από αυτό το μύθο αφού οι γυναίκες είναι σεξουαλικά ενεργές και με έντονες επιθυμίες όσο κι εκείνοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.