ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα

Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται για την οικονομική κρίση ζωγραφίζοντας... χαρτονομίσματα!

Mε την ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος της Βενεζουέλας να ισοδυναμεί πλέον με κάτι λιγότερο από μία τσίχλα, ένας καλλιτέχνης αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα του χρησιμοποιώντας το εθνικό νόμισμα... ως καμβά.

Ο Χοσέ Λεόν, 24 ετών, ζωγραφίζει τα πρόσωπα των εθνικών ηρώων της Βενεζουέλας που δεσπόζουν στα χαρτονομίσματα των δύο μπολίβαρ –τα οποία ισοδυναμούν με το 1/5 του αμερικανικού σεντς στην μαύρη αγορά συναλλάγματος– με τα πρόσωπα σούπερ ηρώων από την Αμερική.

«Κάποια στιγμή πληρώθηκα με χαρτονομίσματα των δύο μπολίβαρ: μου στοίχισε! Τη νύχτα εκείνη, καθώς παρακολουθούσα την ταινία 'Deadpool,' (με πρωταγωνιστές Αμερικανούς σούπερ ήρωες) αποφάσισα να τους ζωγραφίσω πάνω στα χαρτονομίσματα» αφηγήθηκε ο σχεδιαστής τατουάζ και ερασιτέχνης σκιτσογράφος.

«Οι πολίτες άρχισαν να μην δέχονται τα χαρτονομίσματα των δύο μπολίβαρ. Μετακινούμαι πολύ με λεωφορείο και κανείς δεν τα δεχόταν. Ούτε ως αντάλλαγμα για ένα τσιγάρο. Τίποτα».

Μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας, τα χαρτονομίσματα προκαλούν πονοκέφαλο στους πολίτες. Εκείνο με την μεγαλύτερη αξία, των 100 μπολίβαρ, αξίζει μόλις 10 σεντς στη μαύρη αγορά και βλέπει κανείς συχνά πολίτες να κυκλοφορούν με σακούλες γεμάτες με χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τις καθημερινές τους αγορές.

Ο Λεόν καλύπτει τα πρόσωπα των ηρώων της επανάστασης της χώρας, μεταξύ αυτών του Φρανσίσκο ντε Μιράντα, με τις φιγούρες ηρώων όπως οι πρωταγωνιστές του Μπάτμαν ή του Πολέμου των Άστρων.

Αφού παρουσίασε τα καλλιτεχνήματά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ο σχεδιαστής δέχθηκε εκατοντάδες μηνύματα και λίγο μετά «γεννήθηκε» το hashtag: #VenezuelaDevaluada (#ΒενεζουέλαΥποτίμηση).

«Πρόκειται για μια διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης που μου κλέβει τις ελπίδες και τα όνειρά μου» είπε ο Λεόν από το Μαρακαϊμπο.

Ένας ιστότοπος που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε τα έργα του Λεόν «παιδαριώδη», υπογραμμίζοντας ότι αντικαθιστά ήρωες της Βενεζουέλας με «γιάνκηδες».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.