ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μούδιασμα και προβληματισμός στις τράπεζες

Καθυστερεί η χαλάρωση των capital controls

Η αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την οικονομία – Καθυστερεί η χαλάρωση των capital controls.
capitalcontrols

Μούδιασμα και κατήφεια επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών μετά την αρνητική έκπληξη που προκάλεσε το δημοψήφισμα την Μεγάλη Βρετανία. Αν και όπως σημειώνουν δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως γιατί η χώρα και το τραπεζικό σύστημα είναι ήδη σε καραντίνα μέσω των κεφαλαιακών περιορισμών ωστόσο η αβεβαιότητα που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα αποθαρρύνει τόσο τις επενδύσεις όσο και την επιστροφή καταθέσεων στη χώρα.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών η χώρα μας είναι σε ειδικό καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εδώ και ένα χρόνο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει πρακτικά καμία επίπτωση λόγω της ανησυχίας που προκαλεί το Brexit. Ήδη κυβερνητικοί παράγοντες, ανανγωρίζουν ότι οι εξελίξεις στη Βρετανία μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία σταδιακής άρσης  των capital controls. Με αφορμή το δημοψήφισμα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλας, με δήλωσή του στη γερμανική Handelsblatt, ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό θεωρώ πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά».

Από τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών η κυρίαρχη άποψη είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα πρέπει να οδηγήσει σε επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι σε λιγότερη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια, αρμόδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι υπάρχει υπεραντίδραση, καθώς είχε προεξοφληθεί η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και διοχετεύουν την αναγκαία ρευστότητα ώστε να μην απειληθεί η σταθερότητα.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την Ελλάδα είναι οι έμμεσες συνέπειες που θα έχει το Brexit. Η ελληνική οικονομία καλείται πλέον να ορθοποδήσει σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, που προστίθεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την ίδια τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και αναλυτές της αγοράς, εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα λειτουργήσει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα αφήγημα μετά τη θετική ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος, ο σχεδιασμός ανατρέπεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.