ΚΟΣΜΟΣ

«Δημοψήφισμα για το κακό ή το χειρότερο»

Κρούγκμαν: Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό, υποστηρίζει σε άρθρο του ο Πολ Κρούγκμαν, στο οποίο παίρνει θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαίκή Ένωση.
krougman

«Θα ψήφιζα παραμονή. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Όσον αφορά το οικονομικό επιχείρημα, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο: «To Βrexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη».

Ο ίδιος θεωρεί επίσης πως υπάρχει το ρίσκο το Brexit να υπονομεύσει την πόλη του Λονδίνου, που αποτελεί μεγάλη πηγή εξαγωγών και εσόδων για τους Βρετανούς.

Ο κ. Κρούγκμαν εκτιμά πως είναι λανθασμένη και η εκτίμηση πως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα λειτουργούσε ως ένα ισχυρό σοκ στις ελίτ των Βρυξελλών και θα τις ανάγκαζε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως ένα Brexit θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ωστόσο, ο κ. Κρούγμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας.

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα» σημειώνει. «Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Brexit έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.