ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα

Μαδούρο υπέρ Σάντερς για την προεδρία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Μπέρνι Σάντερς στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, θα κέρδιζε, στην περίπτωση που οι εκλογές ήταν «ελεύθερες».
madouro

Ο σοσιαλιστής Μαδούρο, βλέπει τον εαυτό του ως πολιτικό διάδοχο του Ούγκο Τσάβες επικρίνει συχνά τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, ενώ κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να το ρίξει από την εξουσία. ''O Μπέρνι Σάντερς, ο επαναστάτης φίλος μας, θα μπορούσε να νικήσει στις ΗΠΑ. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα ήταν ελεύθερες, ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ,'' δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια πολύωρης τηλεοπτικής ομιλίας του, ασκώντας κριτική στο εκλογικό κολεγιακό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο όπως υποστήριξε δεν είναι αντιπροσωπευτικό του λαϊκού αισθήματος.

Ο Σάντερς, Γερουσιαστής από το Βερμόντ, είναι συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε προς τους υποστηρικτές του τον Σεπτέμβριο, ο Σάντερς είχε χαρακτηρίσει τον Τσάβες ?νεκρό κομμουνιστή δικτάτορα.?

Προβληματικές σχέσεις από το 1999

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή οικονομική κρίση, καθώς τα τρόφιμα τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης γίνονται δυσεύρετα, ενώ ο κλιμακούμενος πληθωρισμός καταστρέφει τα εισοδήματα.

Τα προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας από την ανάδειξη του Τσάβες στην εξουσία το 1999, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2010.

Ο Μαδούρο δέχτηκε χθες ένα νέο πολιτικό χτύπημα, όταν ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, με έδρα την Ουάσιγκτον συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη προκειμένου να συζητηθεί εάν η Βενεζουέλα παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή, άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας που μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας, από τον αναφερόμενο περιφερειακό οργανισμό.

Παράλληλα, ο Μαδούρο έχει ν' αντιμετωπίσει και την πολιτική πίεση που του ασκεί η αντιπολίτευση η οποία ζητάει δημοψήφισμα, προκειμένου ν' απομακρυνθεί από την εξουσία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του, απορρίπτει τη διεξαγωγή του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.