ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική ρελάνς με τις offshore

Μαξίμου: Επιχείρηση αποκατάστασης του «ηθικού πλεονεκτήματος»

Με την κυβέρνηση να μετρά ήδη τις πρώτες πληγές στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, το Μαξίμου σηκώνει το γάντι της αντιπολίτευσης και ετοιμάζεται για μία «θερμή» συζήτηση στη Βουλή, με στόχο αφενός να κοπεί η συζήτηση για το «παράθυρο» σε πολιτικούς να διαθέτουν offshore εταιρείες, αφετέρου να μην μείνει καμία σκιά στην κυβέρνηση για «φλερτ» με την φοροαποφυγή.
maximou

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι βαρύ. Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κομματικά στελέχη, αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση άφησε πληγές στο κυβερνών κόμμα και έδωσε την αίσθηση σε πολλούς πολίτες ότι υπάρχει πρόθεση νομιμοποίησης της «φοροαποφυγής». Τα σχετικά μηνύματα είχαν ήδη από προχθές φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το χθεσινό έντονα επικριτικό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», με τίτλο «Οφσάιντ με τις offshore» και κύριο άρθρο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» έστειλε ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου ότι η διάταξη πρέπει να… αλλάξει.

Αλλαγή κλίματος

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση χθες το απόγευμα σήκωσε το γάντι και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας –η οποία βρίσκεται ήδη στην Βουλή- με την οποία αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και θα απαγορεύεται γενικώς στα πολιτικά πρόσωπα η συμμετοχή σε εταιρείες του εξωτερικού, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για εταιρείες που εδράζονται σε «φορολογικούς παραδείσους». Μάλιστα, η τροπολογία της κυβέρνησης αφορά και τα συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, αλλά και «παρένθετα πρόσωπα» με το Μαξίμου να «φωτογραφίζει» στελέχη της ΝΔ, αλλά και τον πρόεδρό της, αναφορικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες συγγενικών του προσώπων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της διάταξης, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα πολιτικά πρόσωπα κομμάτων της αντιπολίτευσης «θίγονται»
από την διάταξη αυτή. Παράλληλα, το Μαξίμου ήδη ψάχνει τυχόν αποχωρήσεις από μετοχική σύνθεση εταιρειών, που θα αφορά σε συγγενικά πρόσωπα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ.

«Εκεί που μας χρωστάγανε…»

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι τα ως τώρα φαινόμενα πολιτικών ή συγγενικών τους προσώπων που εμπλέκονταν σε «περίεργες» εταιρείες, έχουν παρουσιαστεί σε πολιτικά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. «Ε, όχι να κάνουν τους τιμητές και εκείνοι που είχαν κεντρικό διαπραγματευτή με την τρόικα τον Παπασταύρου», είναι το σύνθημα που ακούγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, που ετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη με την ΝΔ.

Ενδεικτική του κλίματος και των στοχεύσεων του Μαξίμου ήταν η εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στη Βουλή. Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «σήμερα τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εφαρμόζει την «γκεμπελική ρήση πες πες, κάτι θα μείνει». «Καθαρός ουρανός δεν φοβάται», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τα υπονοούμενα και τις ερωτήσεις «ποιος είναι ο υπουργός που ωφελείται» και να παρουσιάσει στοιχεία, αν έχει. «Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν υπουργό να μεθόδευσε την διάταξη. Αν τον γνωρίζει κανείς, να τον πει», υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πάντως, η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Νίκου Δένδια, αποχώρησε από την διαδικασία, χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστη» την τροπολογία που κατατέθηκε. Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα», προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ «δε θα συμμετάσχει στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως». Όπως και να έχει, η αποχώρηση της ΝΔ έχει εκληφθεί από το Μαξίμου ως «ομολογία ενοχής» και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ώρες το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.