ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μες στο καλοκαίρι οι αλλαγές

Με «μοντέλο Δανίας» ο νέος εκλογικός νόμος

Στην προώθηση της «θεσμικής ατζέντας» επιμένει η κυβέρνηση, καθώς χθες, στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκε το θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης και ελήφθησαν οι βασικές αποφάσεις για τους άξονες των θεσμικών παρεμβάσεων.
eklgikosnomos

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, στην εισήγησή του, υπογράμμισε την ανάγκη να αφήσει η Αριστερά «αποτύπωμα θεσμικών αλλαγών», αναφερόμενος τόσο στην συνταγματική αναθεώρηση, όσο και στον εκλογικό νόμο. Κατά πληροφορίες,  μάλιστα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα «τρέξουν» τα δύο θέματα με «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα, ώστε η συζήτηση να «φουντώσει» μες στο καλοκαίρι και, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, να ληφθούν αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πηγές η μεν συνταγματική αναθεώρηση θα εκκινήσει επισήμως ως διαδικασία στις 24 Ιουλίου, ωστόσο ο εκλογικός νόμος θα τεθεί επί τάπητος νωρίτερα, με αρχικό στόχο να ψηφιστεί από την Βουλή μες στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, πριν κλείσει η Ολομέλεια για τις ολιγοήμερες διακοπές του 15αύγουστου. Μπόνους σε «υποψήφιους συνεργάτες»

Αν και η συζήτηση μες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη τελειώσει αναφορικά με το αν πρέπει να εγκαταλειφθεί ως πάγιο αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική ή όχι, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου μεν εκλογικού νόμου, ο οποίος, όμως, θα συνεχίσει να παραπέμπει στην ενισχυμένη και όχι στην απλή αναλογική. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται να εξετάζει μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική ενισχυμένης αναλογικής, «εμπνεόμενος» από το σύστημα της Δανίας: δηλαδή, ο νέος εκλογικός νόμος θα ενθαρρύνει –αν όχι επιβάλλει-
κυβερνητικές συμπράξεις, καθώς αναζητείται τρόπος να «μοιράζεται» το μπόνους 20 ή 30 εδρών ακόμη και σε κόμματα που έχουν προεκλογικά ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «αποτρέπει τις τερατογενέσεις», ενώ ταυτόχρονα, θέτει τα «μικρά» κόμματα προ των ευθυνών τους, ως προς το με ποιους θα πάνε και… ποιους θα αφήσουν. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του δεύτερου κόμματος και κάποιου ή κάποιων μικρότερων, αν το συνολικό ποσοστό του «συνασπισμού» είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος στις εκλογές, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.