ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακονίζονται τα μαχαίρια» για το φθινόπωρο

«Μία κρύο και μία ζέστη» από τον Ντομπρόφσκις - «Τρελά καψώνια» από τους δανειστές

«Τρελά καψώνια» συνεχίζουν να κάνουν στην Αθήνα οι δανειστές, αποδεικνύοντας έτσι πως το «ραγισμένο γυαλί» ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς… δεν έχει ακριβώς «κολλήσει»!
dobrovovskis

του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη οι ευρωπαίοι έχουν δείξει στην Κυβέρνηση πως δεν … «αστειεύονται» και καθυστερούν να εκταμιεύσουν την υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, εάν πρώτα δεν διευθετηθεί ως και η παραμικρή λεπτομέρεια της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Eurogroup της 24ης Μαίου.

Και αν όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ώρες και πιθανότατα ως το αυριανό EuroWorking θα έχουν «κλείσει» τα πάντα για την εκταμίευση της… καλοκαιρινής δόσης, για εκείνη του φθινοπώρου ήδη τα πράγματα έχουν αρχίσει και «σκληραίνουν».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μάλλον ξεκάθαρος: Την ίδια ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη υποστήριζε ότι η ελληνική πλευρά διευθέτησε τις τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις προανήγγειλλε ότι η φθινοπωρινή υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια «που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η τωρινή δόση θα αξιοποιηθεί σε μικρό βαθμό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Άφησε όμως ανοιχτό το «παράθυρο» για μείωση μετά το 2018 του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αφήνοντας μια «γλυκόπικρη» γεύση στην ελληνική πλευρά.

Οι υπογραφές στο Μνημόνιο μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development για το Ελληνικό έπεσαν, εκπληρώνοντας ένα βασικό εκκρεμές προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Όλγα  Γεροβασίλη, και το δεύτερο εκκρεμές προαπαιτούμενο, το σχέδιο αλλαγών στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τακτοποιήθηκε.

Εντούτοις, στον αέρα παραμένει το τρίτο προαπαιτούμενο: η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telekom.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος ως το τέλος της πρώτης αξιολόγησης με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί στις 21 Δεκεμβρίου 2015!

Η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ακόμα πως οι πιστωτές δεν έθεσαν ποτέ θέμα 13-14ου μισθού και πως το φθινόπωρο θα συζητηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και όσα συζητούσε η ΝΔ για ομαδικές απολύσεις και lock out (ανταπεργία), προσθέτοντας ότι αυτά όμως θα αποτραπούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τεχνικά κλιμάκια έχουν θέσει ζήτημα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και «ενσωμάτωσή» του στους υπόλοιπους 12..

Αρμόδιες πηγές της Κομισιόν έλεγαν πάντως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα –τουλάχιστον σε υψηλό επίπεδο- δεν έχει εγερθεί καν από τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.