ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε τις οδηγίες

Μηχανογραφικό: Πώς να το συμπληρώσετε σωστά

Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού έφτασε για τους περίπου 100.000 υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
mixanografiko

Η αγωνία για τους βαθμούς λήγει αύριο Παρασκευή για τους αποφοίτους ΓΕΛ και στις 22 Ιουνίου για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, καθώς οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν σταδιακά στα σχολεία και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Εξαίρεση όσοι ενδιαφέρονται και για τα ειδικά μαθήματα, για τα οποία οι εξετάσεις ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, τα Νέα δημοσιεύουν οδηγό για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, με τη συνδρομή του διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνη Φλωρόπουλου.

Η υποβολή του Μηχανογραφικού θα γίνει φέτος όπως και πέρυσι ηλεκτρονικά και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: http: //exams.it.minedu.gov.gr.

Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το νέο είτε με το παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο, και όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Όσοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15 μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Τα πρώτα βήματα

 • Από το λύκειο όπου αποφοίτησες παίρνεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από την Τετάρτη 15 Ιουνίου.
 • Επισκέπτεσαι τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και σε πρώτο στάδιο κάνεις κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Μπορείς να κάνεις όσους συνδυασμούς θέλεις και να τους τροποποιήσεις, χωρίς όμως να κάνεις οριστικοποίηση.
 • Οριστικοποιείς το Μηχανογραφικό σου και το υποβάλλεις ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή 8-7-2016. Προσοχή! Μετά την οριστικοποίηση το Μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
 • Όταν κάνεις οριστικοποίηση, μην ξεχάσεις να κρατήσεις αντίγραφο στο οποίο θα υπάρχει και ο αριθμός πρωτοκόλλου.
 • Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο.

Οι μετεγγραφές

Πριν αρχίσεις να συμπληρώνεις το Μηχανογραφικό σου, θα πρέπει να εξετάσεις με μεγάλη προσοχή αν συγκεντρώνεις τα απαραίτητα μόρια προκειμένου να μετεγγραφείς σε μια σχολή κοντά στον τόπο της κατοικίας σου.

Οι μετεγγραφές θα γίνονται με μοριοδότηση. Δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη ή πολύ πιθανή η μετεγγραφή του, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Για καθένα από τους παραπάνω λόγους και για μερικούς άλλους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Συνιστούμε στους υποψηφίους που για διάφορους λόγους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν σε μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί σε περίπτωση που δεν μετεγγραφούν (αφού υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί) θα είναι υποχρεωμένοι για τέσσερα χρόνια, αν θέλουν να συνεχίσουν, να φοιτήσουν στη σχολή όπου πέτυχαν.

Προσοχή: Υπάρχουν 46 τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ μη αντίστοιχα, από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή μετεγγραφή εφόσον κάποιος εισαχθεί εκεί. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β' 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β' 639 21/4/2015.

Τα κριτήρια των µετεγγραφών

 • Εισόδημα (ατομικό ή κατά κεφαλήν):
 • μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως. Μόρια: 5
 • από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως Μόρια: 4
 • από 6.001 μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως Μόρια: 3
 • Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς Μόρια: 3
 • Μέλος πολύτεκνης οικογένειας Μόρια: 2
 • Μέλος τρίτεκνης οικογένειας Μόρια: 1
 • Αδελφός/ή φοιτητής σε άλλη πόλη Μόρια: 1
 • Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις Μόρια: 1
 • Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67% Μόρια: 1
 • Ορφανός/ή από τον έναν γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας Μόρια: 1

Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές, οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.