BREXIT

Deutsche Welle

Μήπως το Brexit δεν έχει μόνο μειονεκτήματα;

Βουλευτές, υπάλληλοι της Ε.Ε. και πολιτικοί επιστήμονες μπορεί να μην το λένε ανοιxτά, σκέπτονται ωστόσο ότι το Brexit έχει και ορισμένα πλεονεκτήματα για τις Βρυξέλλες.
brexit

Η Μ. Βρετανία συνέβαλε τα προηγούμενα 40 χρόνια στη διαμόρφωση της ΕΕ και έδωσε ώθηση σε πολλές αλλαγές, επισημαίνει ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Ωστόσο, χωρίς τους Βρετανούς, που εκδηλώνουν διαρκώς τη διαφωνία τους με νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν, η λήψη πολλών αποφάσεων θα γινει απλούστερη, εκτιμά ένας υπάλληλος της ΕΕ. Όπως σχολιάζει, πολλά κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να «κρύβονται» πια πίσω από τους Βρετανούς στο Συμβούλιο Υπουργών και θα αναγκάζονται να πάρουν θέση.
Ο αναλυτής του think tank European Police Centre των Βρυξελλών Γιάννης Εμμανουηλίδης αμφιβάλλει κατά πόσο το Brexit θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εκτιμά ότι πολλές εξαιρέσεις και «εκπτώσεις» της ΕΕ προς τους Βρετανούς θα καταργηθούν.
Ορισμένοι γάλλοι διπλωμάτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Brexit ως παράδειγμα προς αποφυγή. Εκτίμησή τους είναι ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας θα «πρέπει να πονέσει πραγματικά» ώστε να αποθαρρυνθούν τα ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα σε άλλα κράτη-μέλη και να μην μιμηθούν το βρετανικό παράδειγμα. Η γαλλίδα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιζαμπέτ Γκιγκού τονίζει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να δείξουμε ότι βγάζουμε πραγματικά συμπεράσματα από ενδεχόμενο Brexit». Η γαλλίδα πολιτικός υπογραμμίζει ότι δεξιοί λαϊκιστές όπως ο Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που απεργάζονται τη διάλυση της ΕΕ, θα πρέπει να εκφοβιστούν.
Η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ φέρνει πιο κοντά σε υλοποίηση το σχέδιο σύστασης ευρωπαϊκού στρατού. Η Μ. Βρετανία έχει τορπιλίσει μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια δημιουργίας αυτόνομου στρατού της ΕΕ και σύστασης ετοιμοπόλεμης στρατιωτικής ομάδας χωρίς εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το Brexit ικανοποιεί και ορισμένα κράτη που τάσσονται υπέρ ενός πιο παρεμβατικού ρόλου του κράτους σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Η ΕΕ θα γινόταν «ανατολικότερη» και «νοτιότερη» αν έχανε τον «βόρειο πόλο» της, σχολιάζουν με νόημα ερευνητές σε think tank των Βρυξελλών.
Το Brexit θα ανοίξει θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες- μακροπρόθεσμα τουλάχιστον εκτιμάται ότι βρετανοί πολίτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κομισιόν, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλα όργανα και επιτροπές της ΕΕ, θα αποχωρήσουν αδειάζοντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι τα συμβόλαια εργασίας δεν ακυρώνονται αυτόματα .
Κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο του Brexit και από άποψη αισθητικής. Πριν από 15 χρόνια τα γαλλικά ήταν η γλώσσα που κυριαρχούσε στους διαδρόμους των θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή της διεύρυνσης της ΕΕ με την προσχώρηση ανατολικοευρωπαϊκών χωρών το «τοπίο» άρχισε να αλλάζει, με τα αγγλικά να καταλαμβάνουν τελικά την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις γλώσσες της ΕΕ. Ισως τα γαλλικά ανακάμψουν και πάλι, λένε με χαρά εκπρόσωποι γαλλικών γλωσσικών ινστιτούτων και επιστήμονες από τον κλάδο των Πολιτισμικών Σπουδών στις Βρυξέλλες.
Τέλος, κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός το Brexit θα «εξαφανίσει» από τους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου τους «ενοχλητικούς» βρετανούς ευρωσκεπτικιστές. Κυρίως αυτούς από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του βρετανού δεξιού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, «ο οποίος είναι μεν ικανός ομιλητής, αλλά οι ανοησίες που έχει ξεστομίσει δεν θα μας λείψουν», σχολίασε βουλευτής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.