ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τελικής... συμμόρφωσης

Να «τακτοποιηθεί» κάθε λεπτομέρεια θέλουν οι δανειστές - Γιατί δεν άναψε «πράσινο φως» στη δόση των 7,5 δισ.

«Τα γραπτά μένουν» μοιάζει να σκέφτηκαν οι δανειστές και αποφάσισαν να μην «ανάψουν» το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, έως ότου η Αθήνα συμμορφωθεί, μέχρι κεραίας, προς…  τας υποδείξεις!
daneistesdosi

του Βαγγέλη Δουράκη

Να «δέσουν» μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια την ελληνική πλευρά, πριν της χορηγήσουν την…. δόση της, θέλουν οι πιστωτές.

Έτσι, έδωσαν στην Κυβέρνηση προθεσμία μέχρι σήμερα το μεσημέρι (…ούτε 24 ώρες) να διευθετήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν αποφασιστεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να «κλείσει» η αξιολόγηση.

Στην συνεδρίασή τους –μέσω τηλεδιάσκεψης - οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group, EWG), παρά τη θετική έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της υποδόσης, επικαλούμενοι:

Α. Το γεγονός ότι δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας επενδυτών υπό τη Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Β Την εκκρεμότητα με τη μεταφορά του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θέλουν επίσης να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να καταρτιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αθήνα, τον περασμένο Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν συνολικά τα 6,688 δισ. ευρώ (5,506 δισ. ευρώ συν 1,182 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων) και ήταν αυξημένα κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν τον Απρίλιο σε 2,875 δισ. ευρώ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 326 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,121 δισ. ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων σε 519 εκατ. ευρώ.

Το EWG συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη διά ζώσης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του Eurogroup στις 16 Ιουνίου.

Ακόμη και αν η Αθήνα συμμορφωθεί εντός των προθεσμιών, αυτό δεν σημαίνει ότι εκταμιεύεται «αυτόματα» και η δόση.

Αρχικά, οι θεσμοί πρέπει να αποστείλουν επιστολή στο EuroWorking Group που να επιβεβαιώνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α) ώστε να εγκρίνουν μετά από ψηφοφορία την εκταμίευση.

Θα ακολουθήσει για το τελικό «πράσινο φως» το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM (το επόμενο είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο).

Από τις 17 ως τις 23 Ιουνίου (που διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα) αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Ελλάδας η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.