ΚΟΣΜΟΣ

Οδομαχίες στη γαλλική πρωτεύουσα -Κλειστός ο Πύργος του Άιφελ

Νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις στο Παρίσι εν μέσω του Euro-Στους 26 οι τραυματίες

Είκοσι έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν , εκ των οποίων έξι διαδηλωτές και είκοσι μέλη των δυνάμεων της τάξης, σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι εναντίον της κυβερνητικής μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.
france

Δεκαπέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση συνδικάτων που διαμαρτύρονται εναντίον της μεταρρύθμισης αυτής. Από τον Μάρτιο, πολλές απεργίες και διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση και στη διάρκειά τους έχουν σημειωθεί συχνά βιαιότητες.

apergia b

Οι Γάλλοι κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, εν μέσω της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μία μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης η οποία έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο πολλές απεργίες και διαδηλώσεις που κηλιδώθηκαν από βίαια επεισόδια.

apergia

Τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), ανακοίνωσαν την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων.

Ενώ οι δυνάμεις της τάξης βρίσκονται υπό πίεση για το ποδοσφαιρικό Euro και παραμένουν υπό την απειλή τζιχαντιστικών επιθέσεων όπως δείχνει ο βάρβαρος θάνατος τη Δευτέρα ενός αστυνομικού και της συντρόφου του στην περιοχή του Παρισιού, υπάρχουν φόβοι για επεισόδια στη διάρκεια αυτής της εθνικής κινητοποίησης.

france b

Σε περίπου 130 άτομα, τα οποία είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις. Από τις 9 Μαρτίου, πολλές συγκεντρώσεις έδωσαν χώρο σε σκηνές αντάρτικου πόλεων προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις.

f c

Όμως σε εκείνους που θεωρούν ότι αυτός είναι ο τελευταίος γύρος του ατέλειωτου μπρα-ντε-φερ με την εξουσία, ο ηγέτης της CGT Φιλίπ Μαρτινέ υποσχέθηκε μια ιστορική απάντηση.

Η CGT, η οποία ναύλωσε περισσότερα από 600 λεωφορεία σε όλη τη Γαλλία για να φθάσουν στην πρωτεύουσα, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο απ' ό,τι στις 31 Μαρτίου, μία ημέρα διαδηλώσεων που συγκέντρωσε σχεδόν 390.000 άτομα σε 250 πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές, 1,2 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί και σε περίπου πενήντα πόλεις της επαρχίας.

«Οι νέοι στη γαλέρα, οι γέροι στη μιζέρια, αυτή την κοινωνία δεν τη θέλουμε πια», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λυών (κεντροανατολική Γαλλία). «Το Βέλγιο είναι μαζί μας!»  φώναξε η πορεία όταν συνάντησε τους Βέλγους φιλάθλους του Euro.

Κλειστός ο Πύργος του Άιφελ

Στη διάρκεια του πρωινού, οδοφράγματα στήθηκαν στη Βρέστη (δυτικά) και ξεκίνησαν απεργίες στο λιμάνι της Μασσαλίας (νότια). Επλήγη επίσης ο τομέας της ενέργειας με διακοπή της παραγωγής σε διάφορους σταθμούς και διακοπή γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τη CGT.

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω της απεργίας ενός μέρους του προσωπικού.
Στους σιδηροδρόμους, έπειτα από 14 ημέρες κινητοποίησης, το ποσοστό των απεργών έφθασε την Τρίτη το 7,3%, σε όλες τις κατηγορίες, έναντι 4,6% τη Δευτέρα.

Στις 23 και 28 Ιουνίου προβλέπονται άλλες δύο ημέρες απεργιών και κινητοποιήσεων παντού στη Γαλλία.
Την Παρασκευή έχει προβλεφθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της CGT και την υπουργό Εργασίας Μιριάν Ελ Χομρί.

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, αυτή η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ αποσκοπεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να δώσει ευελιξία στις επιχειρήσεις ώστε να καταπολεμηθεί η ενδημική ανεργία (σχεδόν 10%). Περιλαμβάνει κυρίως τη χαλάρωση του νόμου για τον χρόνο εργασίας ευνοώντας τις επιχειρησιακές συμφωνίες.

Για τους επικριτές του, το κείμενο κινδυνεύει να αυξήσει την αβεβαιότητα για τους μισθωτούς.

Το κοινωνικό κίνημα σκλήρυνε τη στάση του πριν από τρεις εβδομάδες με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, αναγκάζοντας τη Γαλλία να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματά της σε πετρέλαιο.

Καθώς πλησίαζε η έναρξη του Euro, οι δράσεις αυτές έπληξαν την εικόνα της Γαλλίας και του τουρισμού της, τομέα ο οποίος έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από τις επιθέσεις του 2015.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, μια μικρή πλειοψηφία Γάλλων (54%) τάσσονται κατά της συνέχισης των απεργιών και των διαδηλώσεων. Πριν από τρεις εβδομάδες, μια παρόμοια έρευνα είχε δώσει ακριβώς το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.