BREXIT

Νέα συνάντηση των «27» τον Σεπτέμβριο

Σύνοδος ΕΕ: Πιέσεις στη Βρετανία για τάχιστο Brexit

Εν μέσω πιέσεων για τάχιστη εφαρμογή του Brexit η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και της Βρετανίας.
syn

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τέθηκε επί τάπητος στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ  νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τη Βρετανία να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ. Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό» τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας.»

Μέρκελ: Συνομιλίες για Brexit, μόλις υποβληθεί αίτημα 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφού η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Νέα συνάντηση των «27» τον Σεπτέμβριο

Νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριον στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. «Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.

Επιπλέον, ο Πολωνός αξιωματούχος απολογήθηκε για το «προσωπικό ύφος» με το οποίο εκφράστηκε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και εξήγησε πως ένιωσε σαν κάποιος «πολύ κοντινός» του άνθρωπος να έφυγε από το σπίτι.

«Το Brexit δεν αφορά μόνο μια διαδικασία, αφορά επίσης τα συναισθήματα μας και τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει. Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που νιώθει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας πως «ό,τι έγινε, έγινε, τώρα θα προχωρήσουμε».

Καταλήγοντας, ο Ντ. Τούσκ ανέφερε πως μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση των «27». Εξέφρασε, δε, την πρόθεσή του να προτείνει την επανάληψη της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σλοβακίας, καθώς «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προετοιμασίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.