ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν ισοψηφούν

Ντέρμπι Χίλαρι -Τραμπ στις ΗΠΑ

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ φέρονται σχεδόν να ισοψηφούν σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε μια ατμόσφαιρα όλο και περισσότερο δηλητηριώδη.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Quinnipiac φέρει την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται συγκεντρώνοντας ένα 42% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πιστώνεται το 40%.

Το υπόλοιπο 18% μοιράζεται ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο (6%), δεν θα ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη (5%) ή ότι παραμένουν αναποφάσιστοι (7%).

Το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών σε αυτή την έρευνα είναι αισθητά μικρότερο συγκρινόμενο με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, η οποία είχε δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου: τότε, η Κλίντον προηγείτο του αντιπάλου της με τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό της διαφοράς των δύο υποψηφίων βάσει αυτής της δημοσκόπησης είναι πολύ πιο μικρό από εκείνο που καταγραφόταν την Κυριακή σε μια δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post, το οποίο ανερχόταν σε 12 μονάδες κι αποδιδόταν στις πρόσφατες αναταράξεις στην εκστρατεία του Τραμπ.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, σε δείγμα 1.610 εκλογέων, κατέδειξε πως το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2016 «αύξησε το επίπεδο του μίσους και των προκαταλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες» της Αμερικής. Τα δύο τρίτα εξ αυτών επιρρίπτουν την ευθύνη στο στρατόπεδο του Τραμπ και ένα 16% επιρρίπτει την ευθύνη στην Κλίντον.

Οι εκλογείς βλέπουν να διεξάγεται «μια μικροπρεπής προεκλογική εκστρατεία«, στην οποία εφαρμόζεται «πολιτική καμένης γης από τους δύο υποψήφιους, η οποία δεν τους αρέσει: Θεωρούν ότι ούτε η μια (υποψήφια) ούτε ο άλλος (υποψήφιος) θα γίνει καλός πρόεδρος», σχολίασε ο Τιμ Μαλόι, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έρευνα.

Για το 58% των προσώπων που ερωτήθηκαν, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα. Ο δεύτερος δεν συγκεντρώνει παρά το 33% των θετικών γνωμών όσον αφορά αυτό το ερώτημα.

Μολαταύτα θεωρούν ότι ο επιχειρηματίας έχει καλύτερες δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας (52%, έναντι 40% για την Κλίντον), αλλά και για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (52%, έναντι 39% για την Κλίντον). Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας αυτής ανέρχεται σε ±2,4%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.