ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχεδόν αποποιηθήκαμε την κληρονομιά του…

Ο Ανδρέας θα έφτιαχνε νέο κόμμα…

Νέο ‘πονοκέφαλο’ στην Φώφη Γεννηματά αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη, πως αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα διάλεγε το ‘τέλος εποχής’ του παλιού πολιτικού κόσμου, αλλά ένα νέο κίνημα, όπως έκανε άλλοτε αφήνοντας πίσω του την Ένωση Κέντρου και ιδρύοντας τότε το ΠΑΣΟΚ.
skandalidis

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να διαλύσει το ιστορικό κόμμα, για κάτι …νέο, στον βαθμό που αυτό δεν έχει προαποφασιστεί. Για αυτό και προωθεί το σενάριο της πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας με τα κόμματα και τις κινήσεις που κινούνται στον χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο πλαίσιο μίας συνομοσπονδίας, που μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μπορούσε να μετατραπεί σταδιακά σε ενιαίο φορέα του χώρου.

Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, έκανε λόγο για έναν ‘εθνικό ηγέτη’ και ‘πραγματικό αναμορφωτή της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης’. Σε μία προσπάθεια αυτοκριτικής μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν ‘προστάτευσαν’ τον Ανδρέα Παπανδρέου, επιλέγοντας να γίνουν απολογητές των ‘λαθών’ του αντί να υπερασπιστούν το τεράστιο έργο του. «Σχεδόν αποποιηθήκαμε την κληρονομιά του προσπαθώντας να αποκοπούμε από τον ομφάλιο λώρο της αρχέγονης εξουσίας του», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν η αρχή μίας διαδρομής που οδήγησε στην κρίση του κινήματος πριν και από την οικονομική κρίση της χώρας. «Επιδιώξαμε με ζήλο το νέο, δε βρήκαμε όμως, τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά», είπε στο Real.gr.

Αυτό που προκάλεσε όμως την μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η παραδοχή του ότι αν εμφανιζόταν τώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα επέλεγε το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα δημιουργούσε νέο κίνημα. «Αν εμφανιζόταν ξαφνικά και τον ρωτούσαν, αυτός δεν θα διάλεγε το τέλος εποχής του παλιού πολιτικού κόσμου για να πορευτεί. Όπως δεν διάλεξε την Ένωση Κέντρου το 1974 και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, και τώρα η επιλογή του θα ήταν ένα νέο κίνημα που να εκφράσει νέες ανάγκες και σύγχρονες αλλαγές προσαρμοσμένες σε νέες εποχές», είπε, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τη φθορά της εξουσίας το κόμμα έμοιασε σιγά σιγά στην Ένωση Κέντρου. «Καιρός να βρούμε ξανά τον δρόμο ή να τον δημιουργήσουμε», είπε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναγέννησης της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, και εν τέλει της νέας πλειοψηφικής κεντροαριστεράς, όπως την οραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.