ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου

Ο Χακάν Σουκούρ δικάζεται για εξύβριση του Ερντογάν

Άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη του πρώην σταρ του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ για "εξύβριση" του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια αμφιλεγόμενη κατηγορία που μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη του σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η εισαγγελία της περιφέρειας του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ζητάει να επιβληθεί στον ποδοσφαιριστή που έχει πετύχει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ, το 2002 στη Νότια Κορέα, ποινή από ένα έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης επειδή "εξύβρισε" τον Ερντογάν με μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter που έχουν έκτοτε σβηστεί, μετέδωσε το Dogan, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Χακάν Σουκούρ είχε αναφερθεί σ' ένα σκάνδαλο διαφθοράς που είχε πλήξει το 2013 το περιβάλλον του Ερντογάν και είχε γράψει, χωρίς να τον κατονομάσει: "Έτσι γίνεται άραγε κάποιος πολιτικός, με αναίδεια;"

Απών κατά την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση, ο πρώην ποδοσφαιριστής ζει πλέον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Αλί Ονούρ Γκιουντσέλ, τον οποίο επικαλείται το Dogan. Η δίκη αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στην υπεράσπιση να ενημερώσει το δικαστήριο για τη νέα διεύθυνση του παίκτη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία τον Αύγουστο του 2014, ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι θέλει να φιμώσει όλους τους διαφωνούντες, έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις για "εξύβριση", που έχουν στόχο τόσο καλλιτέχνες και δημοσιογράφους όσο και απλούς ιδιώτες.

Έπειτα από μια πλούσια αθλητική σταδιοδρομία, κυρίως με την ομάδα Γαλατάσαραϊ, ο Σουκούρ είχε μπει στην πολιτική στο πλευρό του Ερντογάν και είχε εκλεγεί βουλευτής το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ωστόσο αντιτάχθηκε στην απόφαση του Ερντογάν να κηρύξει τον πόλεμο στον πρώην σύμμαχό του και τώρα υπ' αριθμόν ένα εχθρό του, τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και του οποίου ο Σουκούρ είναι υποστηρικτής. Έτσι το 2013 παραιτήθηκε από το AKP.

Ο Χακάν Σουκούρ είχε διαψεύσει πριν από μερικούς μήνες ότι μετακόμισε στις ΗΠΑ και είχε διαβεβαιώσει ότι πήγε εκεί για να "μάθει αγγλικά".

Ηλικίας 44 ετών, ο Χακάν Σουκούρ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στη Γαλατάσαραϊ, ομάδα της Κωνσταντινούπολης με την οποία κέρδισε 8 φορές το τουρκικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο UEFA το 2000. Έχει συμμετάσχει 112 φορές στην εθνική ομάδα, με την οποία έχει σημειώσει 51 γκολ από το 1992 έως το 2008 και είχε καταλάβει την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.