ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελευσίνα

Ο Τσίπρας στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών

Την ευγνωμοσύνη, την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Πολιτείας και της κοινωνίας στους ανώνυμους ήρωες που με κίνδυνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας σε πλήρη ετοιμότητα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.
ex

Στη συμβολική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός για να στηρίξει και να αναδείξει το εξαιρετικά σημαντικό έργο τους, κατά την έναρξη ουσιαστικά της θερινής περιόδου πυρόσβεσης, τον συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά μέσα, καθώς «η κρίση έχει χτυπήσει φυσικά όλους τους τομείς», και διατύπωσε από την πλευρά του την πρόθεση «να μπορέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές τις ελλείψεις να τις καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Είπε ότι η δύναμη των 30 αεροσκαφών που θα είναι διαθέσιμα φέτος για την αντιπυρική περίοδο είναι βεβαίως ένας σημαντικός αριθμός και ότι «πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια από αυτά είναι παλιά, χρειάζεται εκσυγχρονισμός του στόλου».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «την αμέριστη εμπιστοσύνη, συμπαράσταση, στο δύσκολο έργο που έχετε καθημερινά» και εξέφρασε εκ μέρους της Πολιτείας, της κοινωνίας, του λαού, την αμέριστη στήριξη στο έργο τους. Επισήμανε ότι το φυσικό κλίμα στη χώρα μας ευνοεί πυρκαγιές και ότι βεβαίως πολλές φορές υπάρχουν και οι πυρκαγιές από αμέλεια και οι πυρκαγιές πολλές φορές από εμπρησμούς. Υπογράμμισε ότι «είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τα σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης πάνω από όλα όμως χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ψυχή των ανθρώπων που βρίσκονται στη θέση να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και αυτοί είστε εσείς». Σε αυτό το σημείο εξέφρασε «ειλικρινά και από καρδιάς και την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, τον θαυμασμό θα έλεγα, γιατί αυτό που κάνετε δεν είναι λίγο». Τόνισε ότι είναι γεγονός πως «τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζετε με κίνδυνο τη ζωή σας, με μεγάλη επιτυχία όμως, την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και μεγάλων πυρκαγιών» και ευχήθηκες φέτος τα πράγματα να μην είναι όπως παλιότερα χρόνια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες πυρκαγιές, σε μεγάλο βαθμό. «Όμως», συνέχισε, «η ετοιμότητα σας, η δυνατότητα να είστε διαρκώς σε επιφυλακή και να σβήνετε τις πυρκαγιές πριν αυτές επεκταθούν, είναι το νομίζω το κρίσιμο στοιχείο που προστατεύει το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τις περιουσίες των συμπολιτών μας, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο κάθε καλοκαίρι με τα στοιχεία της φύσης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αξίζει τον κόπο και σαν ένδειξη ηθικής συμπαράστασης, η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας πλάι τους, όχι όταν υπάρχει ένα γεγονός αλλά λίγο πριν ξεκινήσει μια περίοδος, «όπου η ενθάρρυνση είναι νομίζω και ηθικά και ουσιαστικά μια πολύ σημαντική πράξη». Ο κ. Τσίπρας ανέτρεξε στο περυσινό καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας ένα συμβάν ατυχές και την ηρωική στάση συναδέλφων τους που κατάφεραν να κάνουν μια αναγκαστική προσγείωση πάνω στο βουνό, στο πλάι της πυρκαγιάς. Με αυτή την έννοια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «θέλω να πω ότι στα πρόσωπά σας βλέπω τους αφανείς, τους ανώνυμους ήρωες που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον».

Κάλεσε το επόμενο διάστημα όλοι οι πολίτες να έχουμε τον νου μας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που είναι πρωταρχικής σημασίας και το οποίο, προκειμένου να μειωθούν οι πυρκαγιές από αμέλεια, δεν πρέπει να αφήνεται μονάχα σε αυτούς που είναι ταγμένοι να υπηρετούν.

Αναφερόμενος στα 10 χρόνια από την ίδρυση της Πτέρυγας Έρευνας και Διάσωσης των Super Puma, είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προς το κοινωνικό σύνολο υπηρεσία, καθώς τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να πετούν σε αντίξοες συνθήκες και να σώζουν ζωές, στο πιο απομακρυσμένο νησί, στον πιο απομακρυσμένο προορισμό. «Αυτή είναι μια ανεκτίμητη προσφορά και είναι ένα παράδειγμα για το πώς ο καθένας από το πόστο του με τη συμπεριφορά του μπορεί να συμβάλλει στο γενικό καλό», τόνισε. Ευχήθηκε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και στην έρευνα, στο Αιγαίο, που είναι εξαιρετικά σημαντική, έχει ιδιαίτερη σημασία και για εθνικούς λόγους, όπως είπε, αλλά βεβαίως και στη διάσωση, στο να σώζουν ζωές συμπολιτών μας. «Η Πολιτεία είναι ευγνωμονούσα και σας συμπαραστέκεται», είπε, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

Στη μονάδα καλωσόρισε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κάνουν σχεδιασμό και αντιμετωπίζουν όλες τις έκτακτες ανάγκες. Ενημέρωσε για την εκδίπλωση των κλιμακίων που έχουν αναπτυχθεί την παρούσα περίοδο. Ενημέρωσε ότι η οροφή διαθεσιμότητας που θα έχουμε φέτος για τα αεροσκάφη είναι εννέα CL-215, τέσσερα CL-415 και δεκαεπτά Πετζετέλ και υπάρχουν δύο ακόμη Πετζετέλ που θα βρίσκονται στο Τατόι.

Στο ερώτημα του πρωθυπουργού για το εάν είναι επαρκής ο αριθμός αυτός, ο κ. Βαΐτσης είπε ότι η επάρκεια είναι ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και πως εάν οι απαιτήσεις είναι όπως το περυσινό καλοκαίρι ο αριθμός είναι επαρκής. «Έχουμε όμως αντιμετωπίσει και σε προηγούμενα έτη πυρκαγιές πολύ μεγάλες και σε μεγάλο αριθμό», τόνισε. Προσέθεσε ότι «η Πυροσβεστική κάνει τον δικό της επιχειρησιακό σχεδιασμό, εμείς είμαστε το εκτελεστικό όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η πυροσβεστική είναι αυτή που κάνει τον σχεδιασμό, μας δίνει τις απαιτήσεις, πότε θα απογειωθούμε και πού θα επιχειρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Ιωάννης Καρατζιάς διαβεβαίωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο γι' αυτή την αντιπυρική περίοδο και σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω του καύσωνα και, μεταξύ άλλων, ζήτησε την ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς από αμέλεια.

ts

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς, επισκέφθηκαν ένα Καναντέρ CL-215 και περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του και στο πιλοτήριο, και κατόπιν κατευθύνθηκαν στη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της 112 Πτέρυγας Μάχης, όπου συνομίλησε και χαιρέτισε το προσωπικό που δίνει τη μάχη της συντήρησης και της επιδιόρθωσης, ώστε ο στόλος να είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να προσφέρει κοινωνικό έργο, όπως επισήμανε.

ts b

Στον σύντομο χαιρετισμό του εκεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε για να συμπαρασταθεί και να εκφράσει ευγνωμοσύνη, αλληλεγγύη, εκτίμηση εκ μέρους της πολιτείας, στην πολύ σημαντική προσφορά τους. «Κάθε φορά που καλοκαιριάζει όλοι οι υπόλοιποι σχεδιάζουμε καλοκαιρινές διακοπές, εσείς όμως είστε αυτοί που δεν έχετε διακοπές, είστε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να δίνετε κάθε ικμάδα δυνάμεων προκειμένου να μπορείτε να διατηρείτε σε ετοιμότητα τον στόλο για να αντιμετωπίζουμε φυσικά φαινόμενα, να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες των συμπολιτών μας», είπε. Τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική κοινωνική συνεισφορά, για επάγγελμα-λειτούργημα και υπογράμμισε ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους. Επισήμανε πως γνωρίζει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω απ' το λιοπύρι, εκείνοι μπορεί να δουλεύουν και εικοσιτετράωρα ολόκληρα για να επιδιορθώνουν αεροσκάφη, για να μπορούν να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και να μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. «Αυτή η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη προς το κοινωνικό σύνολο και έχει σημασία τουλάχιστον αυτό να αναγνωρίζεται.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε «καλή δύναμη» και φέτος να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι δύσκολες στιγμές. «Να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές και ακόμα κι αν έχουμε, να έχουμε μια πολύ αποτελεσματική αντιμετώπισή τους», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.