ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προτείνουν στην Σεβαστουπόλεως

«Όχι» στην απλή αναλογική λέει το Ποτάμι

Εμπόδιο στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων στη ρύθμιση για τον νέο εκλογικό νόμο, βάζει το Ποτάμι, που διαμηνύει με τον τρόπο του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει απλή αναλογική.

«Η χώρα έχει όντως ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Αυτές τις τομές όμως έχει ήδη αποδείξει ότι δεν μπορεί να τις κάνει η σημερινή, οπισθοδρομική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», διαμηνύουν στη Σεβαστουπόλεως, θυμίζοντας ότι έχουν καταθέσει από τον Δεκέμβριο ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που δημιουργεί μάλιστα, καθώς λένε, μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής.

Βασικές αρχές της πρότασης του Ποταμιού είναι οι βουλευτές να μειωθούν σε 255, με τους 250 να εκλέγονται στην Ελλάδα και άλλους πέντε από την ομογένεια. Οι βουλευτές θα εκλέγονται με δύο τρόπους, οι 140 σε μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων και οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. «Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον βουλευτή της αρεσκείας του στη μονοεδρική και το κόμμα της αρεσκείας του στην ευρεία περιφέρεια. Η ψήφος που μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό είναι η ψήφος στην ευρεία περιφέρεια», λένε. Στις ίδιες θέσεις του, το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ του να λαμβάνει το πρώτο κόμμα μία έδρα ως μπόνους για κάθε 2% των ψήφων, αντί των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα, ενώ για τις πέντε έδρες της ομογένειας ζητά να καταλαμβάνονται από Έλληνες της ομογένειας που θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες στον τόπο διαμονής τους.

Στις προτάσεις του το Ποτάμι, έχει επιδείξει μάλιστα και κάποια διαλλακτικότητα, σημειώνοντας πως θα ήταν ανοιχτό σε βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος όπως το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή, ζητώντας όμως παράλληλα κατάργηση της διάταξης που στερεί το μπόνους από συνασπισμούς κομμάτων.

Κατόπιν τούτων, στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι δικαιούνται να καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ καιροσκοπισμό. «Αφού πήρε το bοnus των 50 εδρών δυο φορές, σήμερα που οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν προσπαθεί, όπως έκαναν οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», λένε, τονίζοντας ότι υποστηρίζουν τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.