ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Δεσμεύονται μισθοί και συντάξεις ακόμα και μικροοφειλετών

Οργασμός κατασχετηρίων από τις εφορίες

Οργασμός κατασχετήριων από όλες τις εφορίες της χώρας μετά από σχετικές εντολές που έχουν λάβει από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες σε καθημερινή τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες 1.000- 1.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά..

Οι τράπεζες από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένες να προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο τα οποία μπορεί να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις (εφόσον δεν έχει δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός) και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Και το τραγικό της υπόθεσης βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Οι περισσότεροι που χρωστούν στο δημόσιο δεν έχουν δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ εκπλήξεως αφού ουδείς τους ενημερώνει. Ακόμα και αν εκ των υστέρων οι οφειλέτες του δημοσίου δηλώσουν τον ακατάσχετο λογαριασμό η διαδικασία της κατάσχεσης δεν μπορεί να σταματήσει.

Η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Μάλιστα είναι το πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια ο τελευταίος να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει.

Οπως προαναφέρθηκε δεν μπορούν να δεσμευθούν μισθοί και συντάξεις μέχρι ένα ύψος εφόσον οι φορολογούμενοι δηλώσουν τον σχετικό ακατάσχετο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Το ακατάσχετο όριο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και ισχύουν τα εξής:

-Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.

-Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης , λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.