ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου

Πάει για εκλογές η Κροατία

Υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου ψήφισαν τη Δευτέρα οι Κροάτες βουλευτές, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές μετά από την κατάρρευση, την περασμένη εβδομάδα, της κυβέρνησης που είχε σχηματισθεί πριν από πέντε μήνες. 

Οι εκλογές είναι πιθανό να λάβουν χώρα νωρίς τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι νωρίτερα από 30 ημέρες και όχι αργότερα από 60 ημέρες μετά την ημερομηνία διάλυσης του κοινοβουλίου, που ορίσθηκε η 15η Ιουλίου.

Η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, η οποία θα επιλέξει την ημερομηνία των εκλογών, δήλωσε ότι  θα λάβει υπ’ όψιν πως τα περισσότερα κόμματα υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί μετά τις θερινές διακοπές.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο  έχει εμποδίσει την Κροατία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση, ικανή να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

Τόσο το κύριο συντηρητικό κόμμα, το HDZ – το οποίο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – όσο και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, φαίνεται δύσκολο να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.