ΚΟΣΜΟΣ

«Να επανεφεύρουμε την ΕΕ»

Πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα θέλει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεαι έναν νέο οδικό χάρτη ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και τα σχόλιά του ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η δήλωση του Μακρόν περί πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος προχωρεί πέρα από τα σχόλια που έγιναν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, οι οποίοι δήλωσαν αμφότεροι πως η ΕΕ πρέπει να "επανεφεύρει" τον εαυτό της μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ένωση, αλλά δεν έκαναν καμιά αναφορά σε δημοψήφισμα.

"Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα", δήλωσε πριν από μια συζήτηση για τις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε "δημοκρατικές συνελεύσεις".

"Πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην κοινή γνώμη υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Όμως η ίδρυση τον περασμένο μήνα του δικού του κόμματος, με την ονομασία "En marche" (Εμπρός), έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκογές, έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι μπορεί να έχει στόχο το μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς η δημοτικότητα του Ολάντ παραμένει στα βάθη. Έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

"Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα", διευκρίνισε ο Μακρόν στη διάρκεια της συζήτησης. "Δεν είχαμε ποτέ το θάρρος να οργανώσουμε ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια. Αυτό το επόμενο σχέδιο πρέπει να έχει αυτή τη δύναμη".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.