ΚΟΣΜΟΣ

Στα «δύο» και ο Τύπος της χώρας

Πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα

Μια ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ.
britain

Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.
Κατ' εικόνα μιας διχασμένης χώρας, ο βρετανικός Τύπος είναι σήμερα κι αυτός διχασμένος σχετικά με τον "σεισμό του Brexit", καθώς κάποιες εφημερίδες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη "γέννηση μιας νέας Μεγάλης Βρετανίας", όταν άλλες, παραζαλισμένες, αναφωνούν "Τι διάβολο θα συμβεί τώρα;"

"Βρετανία, σου βγάζουμε το καπέλο!" ήταν ο τίτλος με τεράστια γράμματα της Daily Mail, μιας ταμπλόιντ που διεξήγαγε σφοδρή εκστρατεία εναντίον της Ευρώπης. "Ιδού η ημέρα που ο σιωπηλός λαός της Μεγάλης Βρετανίας ύψωσε το ανάστημά του εναντίον της περιφρονητικής ελίτ των Βρυξελλών και μιας αλαζονικής πολιτικής τάξης που έχει αποσυνδεθεί από τον λαό".

Η Daily Express χαιρετίζει "μια ένδοξη νίκη" ενώ η Daily Telegraph, μια άλλη εφημερίδα που υποστήριξε το Brexit, χαιρετίζει τη "γέννηση μιας νέας Μεγάλης Βρετανίας". "Θα θυμόμαστε την 23η Ιουνίου 2016 ως την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους".

Στην πλευρά των φιλοευρωπαίων, ο λιτός τίτλος των Times μιλάει για τον "σεισμό του Brexit". Η ταμπλόιντ Daily Mirror υιοθετεί έναν πιο αυστηρό τόνο, ερωτώντας στην πρώτη σελίδα της: "Τι διάβολο θα συμβεί τώρα;".

Στο ίδιο στρατόπεδο, η Guardian έχει τίτλο "Τέλος. Και έξω", πάνω από μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί.

"Η χώρα μπήκε σ' ένα επικίνδυνο ταξίδι στη διάρκεια του οποίου η πολιτική μας και η οικονομία μας πρέπει να μεταμορφωθούν", γράφει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

Η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταμπλόιντ The Sun, η οποία είχε ανακοινώσει τη βούλησή της να δει τη χώρα να βγαίνει από την ΕΕ, επέλεξε σήμερα να προβάλει αυτό που φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στο περιβάλλον του για να εξηγήσει την παραίτησή του: "Γιατί να πρέπει εγώ να ασχοληθώ μ' αυτά τα σκατά;"

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 1:56 26/06/2016

    ΔΕΝ αντέχω ρε . . . θα το πώ ! Γιώργαρε , σε ευχαριστούμε που ανέλαβες ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ το Πολιτικό Κόστος να μας κρατήσεις στην Ευρώπη το 2010 .
    Βέβαια για 2 χρόνια μας ζάλισαν οι ψευτόμαγκες αγανακτισμένοι οπαδοί του GREXIT , ΑΛΛΑ όταν τους είπες τον 11/2011 // εντάξει ρε τσαμπουκάδες νεοΕλληναράδες . . . ΕΜΠΡΟΣ , ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ να βγούμε από ΟΝΕ-ΕΕ// ΤΟΤΕ . . . ΞΑΦΝΙΚΑ . . . οι κοτάρες έχωσαν το κεφάλι στην άμμο και έσκουζαν: // ΟΧΙ-ΟΧΙ-ΟΧΙ ΚΑΚΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Α-ΠΑ-ΠΑ-ΠΑ-ΠΑ-ΠΑ-ΠΑ. . .είπαμε και μια paparia για GREXIT . . . ΜΑΣ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΣ κερατά Γαπ . . . // . Μετά . . . ψήφιζαν διαδοχικά τους λάβρους . . . αντιμνημονιακούς Σαμαρά, Τσίπρα, Καμένο . . . . κλασικά ψευτοκουτσαβάκια άκαπνοι ψευτοεθνικιστές σιγουράτζες υποκρίταροι . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.