ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά της εκλογής προέδρου από το λαό

Παρέμβαση «53» υπέρ απλής αναλογικής

Τη δική της παρέμβαση ενόψει της «επόμενης μέρας» μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και με φόντο την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο πραγματοποιεί η κίνηση των «53», που καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και να μην υποστηρίξει την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω της εκλογής του από τον λαό.
syriza-53

Οι «53», με σημείωμά τους, τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, απορρίπτοντας τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, ενώ αφήνουν αιχμές και για την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να δώσει βάρος στην συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα, καίτοι συμφωνούν με την εκκίνηση της σχετικής συζήτησης, υπογραμμίζουν με έμφαση πως η συζήτηση αυτή «μας απομακρύνει από τον κεντρικό στόχο», δηλαδή από την προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που μαστίζουν τους πολίτες.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις των «53» ενόψει της πολιτικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, αλλά και δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσουν στην συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

«1. Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι -με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση- η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ' αυτό τον κεντρικό στόχο.

  1. Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών,που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.
  2. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.
  3. Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση, διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και -κατά παράδοση- της Αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν - προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.