ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το κοινοβούλιο να αποσυνδεθεί από την προεδρική εκλογή»

Παρέμβαση του Ευαγ. Μεϊμαράκη για την εκλογή του ΠτΔ

meimarakis

Tο κοινοβούλιο πρέπει να διατηρήσει την κυρίαρχη ισχύ του και να αποσυνδεθεί από τις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε άρθρο του στην εφημερίδα "Real news", όπου καταθέτει και τη δική του πρόταση περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα το οποίο άνοιξε πρόσφατα με τη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση.

Αναγνωρίζει ότι «η ισχύουσα διάταξη είναι προβληματική», διότι η μη εκλογή Προέδρου συνεπάγεται διάλυση της Βουλής και εκλογές «με αστάθεια και αβεβαιότητα μακράς διάρκειας».

Εντοπίζει στο σημείο αυτό το πρόβλημα της σημερινής διαδικασίας, τονίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί με «σκοπό αυτή η κορυφαία πράξη του Κοινοβουλίου να λειτουργήσει συνθετικά και ενωτικά».

Στον άξονα της πλήρους αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από τη διενέργεια εκλογών εντάσσεται και η πρόταση του, η οποία έχει ως εξής :

Τα κόμματα προτείνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η Βουλή εκλέγει με βάση τις τρεις ψηφοφορίες (200, 200, 180). Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους θα τίθεται σε λαϊκή ετυμηγορία. Με την επιλογή αυτή, προσθέτει ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, «ενισχύεται η κατευθυντήρια γραμμή προς τα κόμματα να συναινέσουν στο πρόσωπο του ΠτΔ, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει πλήρη σεβασμό στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα».

Επίσης, σημειώνει, δεν θα υπάρχει κλίμα ανασφάλειας από τις επαναλαμβανόμενες εκλογές και δεν θα αλλοιωθεί το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που ορίζει ο νομοθέτης στο Σύνταγμα του 1975. Αλλοίωση η οποία εμπεριέχεται στην πρόσφατα εκφρασμένη πρόταση περί εκλογής ΠτΔ απευθείας από τον λαό, σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης, εκτιμώντας ότι εάν επικρατήσει αυτή η άποψη θα προκύψει «διπολικό σύστημα της εκτελεστικής εξουσίας» και αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜan. 9:44 19/06/2016

  ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ‘’ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ’’
  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ .

  Πρ. Παυλόπουλος άδειο πουκάμισο(εκλογές 2012):
  ===================================
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πουκάμισο αδειανό»
  Διαβάζοντας το απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως «ένα πουκάμισο αδειανό», ο Τσίπρας παρομοιάζεται με ηλιοτρόπιο, το οποίο έχει την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος περιφέρεται γύρω του και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή και εκτός Ευρώπης, αναρωτιέσαι αν συνεντευξιαζόμενος είναι η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ…
  Κι όμως, ναι, πρόκειται για συνέντευξη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα «Παρασκευή & 13» και στην δημοσιογράφο κα Αλεξάνδρα Λαμπρούλη (Παρασκευή 25/5/2012).
  Αυτό το αδειανό πουκάμισο, πρότεινε για πρόεδρο τον υβριστή του, τον πιο αποτυχημένο πολιτικό που κατέγραψε η σύγχρονη ελληνική ιστορία.
  Σήμερα, μετά από τις πιο προκλητικά επαίσχυντες ψευδολογίες και υποσχέσεις, μετά την τεράστια (50%) αποχή, ο κ. Τσίπρας(το άδειο πουκάμισο) προκαλεί ψευδόμενος ότι θα εκτελέσει αυτά που υποσχέθηκε στους πολίτες…
  *Δηλαδή υπόσχεται να σχίσει ΠΑΛΙ το μνημόνιο που ψήφισε?
  *Να ‘’διώξει’’ ΠΑΛΙ την τρόϊκα και το ΔΝΤ ?
  *Να ΜΗΝ υπογράψει, ούτε να συμβιβαστεί με καμιά εντολή από όπου κι αν προέρχεται και να μην επιβάλλει κανένα νέο φόρο?
  *Να μην επιβάλλει ΕΝΦΙΑ για το 2015 και να τον καταργήσει?
  *Να εφαρμόσει το σύστημα της ΔΩΡΕΑΝ υγείας ?
  *Και όλα όσα υπεσχέθη στη Θεσσαλονίκη αλλά ΔΙΕΓΡΑΨΕ και υπέγραψε ακριβώς τα αντίθετα με το ΤΡΙΤΟ (ΠΡΩΤΟ) μνημόνιο της αριστεράς ?
  *Τελικά, δεν ντρέπεται, να προκαλεί ψευδόμενος ΑΣΥΣΤΟΛΑ θεωρώντας ότι είμαστε και ζούμε στην εποχή και στις χώρες με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες?
  Παρέπεμψαν στο ειδικό δικαστήριο τον ΕΝΤΙΜΟ υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για.. πιθανή απώλεια εσόδων 120.000, καταστρέφοντας, ανατρέποντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ΤΙΜΗΣ! και εθνικής συνείδησης, ανοίγοντας διάπλατα τους ασκούς του ΝΕΟΥ διχασμού και της χρεοκοπίας.
  ΆΡΑΓΕ ? Δεν σκέπτονται ότι ‘’σφαίρα είναι γυρίζει’’????….
  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  «go back madam Merkel»
  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.
  ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΘΑ ΚΑΙΓΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΗ..!
  ΟΤΑΝ ΔΕΝ »ΒΓΑΙΝΕΙ» ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ…..!!!

  Όλος αυτός ο χαμός ήταν για να γίνει ΠτΔ ο Παυλόπουλος;;;

  Όλο αυτό το νταβαντούρι που προηγήθηκε πριν τα Χριστούγεννα, ο πολιτικός χαμός, οι συνεχείς αναμετρήσεις στη Βουλή για ΠτΔ, η διάλυση της Βουλής, οι βουλευτικές εκλογές κλπ έγιναν για να γίνει ΠτΔ ο κ. Παυλόπουλος (του Δεκεμβρίου του 2008) και όχι ο κ. Δήμας;;;

  Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν εκλεγόταν ο ΠτΔ από το λαό; Ποιοι Έλληνες
  άραγε θα ψήφιζαν τον κ. Παυλόπουλο για ΠτΔ, όταν μόνος του δεν κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές γιατί προφανώς δεν θα εκλεγόταν ούτε βουλευτής;;

  Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ο εμπνευστής του bonus των 50 εδρών και ο εμπνευστής της εκλογής Δημάρχων κ.λ.π. με 42%!!!

  Πρώτο αυτογκόλ του Τσίπρα. Το επόμενο θα είναι το μνημόνιο;;;

  Τελικά ένας απλός διαχειριστής του συστήματος είναι και ο κ. Τσίπρας; Δεν μπόρεσε άραγε να βρει έναν άλλο Έλληνα από τα δέκα εκατομμύρια πέρα από την πολιτική ελίτ;;;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.